În data de 2 iunie, se sărbătoreşte Ziua Naţională pentru Adopţie. Pentru a marca această zi, în perioada 25 mai – 2 iunie 2015, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, a organizat “ZIUA NAŢIONALĂ PENTRU ADOPŢIE”, campanie ce a avut drept scop creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la procedura adopţiei, particularităţile şi importanţa fiecărei etape în parte.
Începând cu anul 2014, potrivit Legii nr. 21/2014, în ziua de 02 iunie, în România se sărbătoreşte “ZIUA NAŢIONALĂ PENTRU ADOPŢIE”.
Pentru a marca acest eveniment, în perioada 25 mai – 2 iunie 2015, D.G.A.S.P.C. Gorj, a organizat “ZIUA NAŢIONALĂ PENTRU ADOPŢIE”, campanie ce a avut drept scop creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la procedura adopţiei, particularităţile şi importanţa fiecărei etape în parte. În consecinţă, D.G.A.S.P.C. Gorj, a prezentat noutăţile aduse de actuala legislaţie cu privire la adopţie, principiile care stau la baza reglementărilor în vigoare, precum şi importanţa parcurgerii etapelor procedurii adopţiei.
Ideea centrală a campaniei “ZIUA NAŢIONALĂ PENTRU ADOPŢIE”, a fost „identificarea unei familii pentru un copil adoptabil şi nu a unui copil pentru o familie”, drepturile copilului fiind, astfel, prioritare şi vor fi luate mereu în considerare înaintea nevoilor şi dorinţelor familiei sau persoanei care doreşte să-l adopte. „Pentru a marca ziua de 02 iunie ca “ZIUA NAŢIONALĂ PENTRU ADOPŢIE”, la nivel judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, (D.G.A.S.P.C. Gorj) prin serviciul de specialitate (Serviciul Adopţii şi Postadopţii) a desfăşurat campania dedicată acestui eveniment prin publicarea zilnică într-un cotidian local a unor materiale de presă prin care s-a urmărit informarea populaţiei privind procedura adopţiei”, a confirmat Dumitru Cotrună, directorul general al DGASPC Gorj.
Scopul campaniei – informarea populaţiei
Prin publicarea acestor materiale de presă s-a urmărit şi informarea populaţiei cu privire la faptul că începând cu toamna anului 2014, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, a demarat procedurile de modificare şi completare a Legii nr. 273/2004 (R2), în prezent Proiectul de modificare fiind în dezbatere publică. Necesitatea modificării şi completării Legii nr. 273/2004 (R2), a pornit de la nevoia de reconsiderare a întregii problematici referitoare la copii şi realitatea practică existentă în România în sistemul de adopţii, cunoscut fiind faptul că, la ora actuală, în baza procedurilor stabilite de legea în vigoare, un copil declarat adoptabil ajunge într-o familie de adopţie după o perioadă mult prea îndelungată. Prin acest Proiect se doreşte eliminarea cauzelor care au generat dificultăţi în derularea procedurilor de adopţie şi oferirea unor soluţii legislative adecvate care să asigure o mai bună şi facilă funcţionare a sistemului de adopţii în România.
Minodora Sucea