Ziua Europei la Târgu-Jiu, cu paradă militară şi muzică de fanfară

515

Sute de gorjeni au fost prezenţi, vineri, în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu pentru a sărbători Ziua Europei, Ziua Independenţei şi Ziua Victoriei Naţiunilor Unite. Festivităţile din Piaţa Prefecturii au fost organizate de Primăria Târgu Jiu, Consiliul Judeţean Gorj, Garnizoana Târgu Jiu şi Inspectoratul de Jandarmi. Participanţii la eveniment au ascultat muzică de promenadă şi alocuţiunile oficialităţilor.

Picture 009Autorităţile gorjene au organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, o serie de manifestări dedicate Zilei Europei, Zilei Independenţei de Stat a României şi Zilei Victoriei Naţiunilor Unite. Acestea au avut loc în Piaţa Prefecturii din Târgu-Jiu. Manifestările au debutat prin intonarea Imnului de Stat al României şi al Imnului Uniunii Europene.
Picture 038Evenimentul a continuat cu rostirea alocuţiunilor despre tripla semnificaţie a zilei de 9 mai de către autorităţi. Primul care a luat cuvântul a fost Alin Văcaru, prefectul de Gorj, care a transmis mesajul Guvernului României. “Ziua de 9 mai are o semnificaţie deosebită pentru toţi cetăţenii europeni şi în mod special pentru români. La 9 mai 1950, ministrul francez de externe Robert Schuman, făcea o declaraţie istorică prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania. Declaraţia lui Schuman a pus bazele colaborării şi reconcilierii între statele europene. UE, din care România face parte cu mândrie şi responsabilitate, nu este doar o construcţie instituţională, ea este un spaţiu al valorilor, libertăţii, toleranţei şi solidarităţii între state aduse laolaltă de convingerile şi ataşamentul faţă de democraţie. Se împlinesc aşadar 137 de ani de când ţara noastră şi-a ales un parcurs propriu, de când şi-a afirmat cu încredere independenţa şi se împlinesc 64 de ani de când statele europene au decis să îşi dea mâna în numele ideii de solidaritate, bunăstare, unitare şi diversitate. România este membră a UE din 2007 şi ziua de 9 mai nu este numai un moment al comemorărilor, ci şi o ocazie de a saluta cu mândrie progresele făcute de ţara noastră în afirmarea pe scena europeană”, a susţinut Văcaru.

Picture 041Omagiu adus înaintaşilor
Următorul care a luat cuvântul a fost primarul de Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, “Ziua de 9 mai va avea mereu pentru noi românii o triplă semnificaţie. Sărbătorim Ziua Europei alături de celelalte 27 de state membre ale UE, dar în primul rând, suntem români şi avem datoria de a-i omagia pe înaintaşii care ne-au redat demnitatea de popor suveran în faţa Imperiului Otoman la 9 mai 1877. Unul dintre generalii turci care a luptat la Plevna spunea că nu se poate tăgădui de niciun istoric militar imparţial că în ajutorul forţelor române întreaga armată rusă, care lupta la nord de Balcani ar fi fost inevitabil bătută la Dunăre”.

Picture 047Moştenirea Gorjului “european”
Mesajul din partea Consiliului Judeţean Gorj a fost transmis de către Ciprian Florescu, vicepreşedintele CJ Gorj: “Ne aflăm aici pentru a celebra Ziua Independenţei, trăim mândria recunoaşterii internaţionale, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite conştientizând pe deplin cât de dramatic poate fi un conflict armat şi cât de privilegiaţi suntem că ne bucurăm de pace între popoare, dar şi Ziua Europei impulsionaţi de dorinţa de a reafirma principiile europene. Avem obligaţia morală să ne îndreptăm gândurile cu sincere recunoştinţe şi pioşenie către predecesorii noştri, către măreţia şi grandoarea sufletului lor care de acolo din zilele istoriei reprezintă mărturia paşilor noştri către viitor. Mândri că suntem gorjeni sub emblema «unitate în diversitate» ne identificăm în marea familie a UE prin obiceiurile şi tradiţiile străvechi un aport semnificativ având şi moştenirea culturală a judeţului nostru. De aceea suntem îndreptăţiţi să aspirăm la standarde de viaţă europene şi suntem responsabili să promovăm astfel de valori”.
Picture 053Manifestările s-au încheiat prin depunerea de coroane cu flori la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu din Piaţă Prefecturii, precum şi defilarea Gărzii de Onoare.
Andrada Bărăitaru

Picture 056

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here