Zeus, în ofsaid. Conu’ Chiriţa, la Paris?!

115

foto predo 2Atâta vreme cât Opoziţia nu-i luată-n seamă de Puterea portocalie, normal, USL nu avea ce căuta la şueta organizată de preşedintele-jucător Traian Băsescu la Cotroceni. Oricum, pare-se că noul prim ministru, Mihai Răzvan Ungureanu, este un altfel de Boc. Ce-or fi discutat acolo, unde presa fu lăsată la uşi, nu vom şti prea curând.

Formalităţi, baliverne şi, probabil, împuternicirea preşedintelui să ne bage cu gâtu-n jug şi mai abitir. Dacă-l ascultăm pe Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cum că România are de returnat numai anul acesta, în 2012, datorii de 40 de miliarde de euro, numai veşti bune nu putem primi. Restul, cu declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, despre timpurile ce le trăim, mira-m-aş că sunt în interesul naţiunii. Ştie prea bine că între Putere şi Opoziţie lipseşte dialogul, dar cheamă partidele la orte diferite. Sună exact ca o recunoaştere a apartenenţei sale la PDL şi refuzul de a fi un adevărat moderator al partidelor parlamentare. Şi atunci cum să nu li se dea dreptate acelora care-au tremurat în stradă şi, poate, vor mai tremura scandând „Jos Băsescu!”, „Alegeri anticipate” ori „Libertate!” Am fost printre aceia care-am salutat prezenţa şi discursul liderului PSD, Victor Ponta, în Parlamentul României, atunci când se investea Guvernul Ungureanu. Legal sau ilegal. Gestul domniei sale de atenţionare a viitorului prim ministru merita salutat şi felicitat. La fel cum şi cele patru condiţii/propuneri, constructive, ale liderului social-democraţilor români, Victor Ponta, pentru reîntoarcerea din greva parlamentară a USL. Nu le mai amintesc aici, dar ele merită studiate de noul prim ministru. De se va angaja să le respecte, USL va reveni la lucrări. Nu este exclus ca acestea să fie teme de discuţie pentru Coaliţia chemată în această săptămână, să semneze un nou protocol. Sper să nu mă înşel şi să fie, în fapt, un protocol cerut de UDMR, care mai solicită o facultate de medicină şi farmacie la Târgu Mureş. Dacă-ar fi aşa, ar fi îngrozitor de grav!

*

Printre marile fapte de arme ale gladiatorului Ovidiu Popescu, încă director-dictator al Centrului de Cultură „C. Brâncuşi” al primăriei municipiului Târgu Jiu, se numără desele conferinţe de presă. În care se dă-n stambă şi se arată extrem de doct. O ţine ca gaia maţu că cu excursia Domniei Sale la Paris. Unde, tot el se laudă, ar mai fi fost de vreo patru ori. Felicitări şi cale sprâncenată. De data aceasta, musiu’ Director Ovidiu Popescu (Director de Centru „Brâncuşi”, dar şi Director de Proiect!) ar vrea nevoie mare nu mai puţin de 6.500 Euro, sumă estimativă, ca să facă ce… Un proiect lung, ca o zi de post, şi niţel cam agramat, pentru includerea Monumentului „Calea Eroilor”, din Târgu Jiu, pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Ambiţios Directorul, ambiţios şi Proiectul. Numai că la început Ministerul Culturii şi Patrimoniului prin anul de graţie 1991. Cuprinzător, Proiectul bate apa-n piuă pe mai multe pagini, iar la capitolul monitorizare şi evaluarea Proiectului se spune: „Din publicul ţintă nu lipsesc Diplomaţi ale altor ambasade delegate ( bănuim că s-a vrut a scrie „acreditate”) în Republica Franceză”. Tot la monitorizare, scuzaţi repetiţia dar nu ne aparţine, mai este trecută „monitorizarea şi evaluarea apariţiilor în mass-media”. Nu se invocă o hotărâre a Consiliului Local al Primăriei Târgu Jiu, din 20 februarie 2011, dar noi o cunoaştem. CL a aprobat „începerea procedurilor pentru înscrierea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO şi anume constituirea, prin dispoziţia primarului, a unei Comisii de lucru care va elabora calendarul acţiunilor ce urmează a fi întreprinse.” Prin Proiect, apare şi numele primarului dr.ing. Florin Cârciumaru fără să fi fost întrebat. Domnia Sa este un om mult prea serios şi are treabă multă la Primăria Târgu Jiu, la organizaţia PSD Gorj şi este mai interesat de viitoarele alegeri locale din 10 iunie. Este foarte posibil ca Directorul/Dictatorul să creadă că tot el este şi Comisia cerută de Consiliul Local. Cumva, ca în cazul altui Dictator – preşedintele Traian Băsescu, el centrează el dă cu capul. Banii, sumă doar estimată, cifraţi la 6.500 de euro, sunt cam mulţi. Şi ce dacă? Doar nu-s din buzunarul directorului Ovidiu Popescu!

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here