Zeci de infracţiuni silvice, în primele nouă luni ale anului

313

ocolul silvic 2Potrivit conducerii Direcţiei Silvice Gorj, de la începutul anului şi până în prezent au fost înregistrate zeci de infracţiuni silvice, numărul acestora fiind mult mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului precedent, aproximativ 3200 de metri cubi de material lemnos fiind sustraşi din pădurile de pe raza judeţului.

Direcţia Silvică Gorj a desfăşurat de la începutul anului şi până în prezent 2.526 de acţiuni de prevenire a tăierilor ilegale de arbori şi de control a circulaţiei materialelor lemnoase. În urma desfăşurării acestor acţiuni de control, până în momentul de faţă au fost înregistrate 39 de infracţiuni silvice pentru tăieri ilegale de arbori, 8 infracţiuni privind ocuparea ilegală a unor terenuri forestier şi 300 de contravenţii pentru tăieri de arbori, păşunat abuziv şi controlul circulaţiei materialului lemnos. De asemenea, au fost confiscaţi 181 mc de material lemnos. Conducerea Direcţiei Silvice, s-a plâns însă că desfăşurarea activităţii personalului silvic este îngreunată de proprietarii privaţi: „Greutăţile pe care le întâmpinăm zilnic în îndeplinirea sarcinilor de serviciu sunt generate de către proprietarii privaţi, care nu au înţeles şi nu vor să înţeleagă obligaţia pe care o au de a-şi asigura paza împotriva furturilor de lemne şi a altor fapte păgubitoare pentru pădure prin ocoalele silvice din teritoriu. Lipsa contractelor de pază şi neachitarea contravalorii acestor servicii generează în continuare tăieri abuzive în proprietăţile lor. Chiar dacă sunt constatate şi instrumentate de noi, contravenţional sau penal, actele respective sunt soluţionate de către instanţele de judecată prin absolviri de amenzi silvice sau NUP-uri”, s-a plâns directorul Gheorghe Novac.

Pădurarii, sancţionaţi dacă nu-şi fac treaba

Directorul Direcţiei Silvice nu contestă însă faptul că au existat cazuri în care responsabili de pagubele produse în pădurile de pe raza judeţului au fost chiar pădurarii: „Pentru cei care nu respectă regulamentul de pază şi au o activitate slabă în domeniu, se aplică sancţiuni. Până în prezent au fost 3 desfaceri de contract de muncă, sunt 3 cazuri la Consiliul de disciplină, care verifică activitatea acestor pădurari, şi de asemenea, au fost diminuări salariale şi penalizări pentru încă 67 de salariaţi silvici”. Potrivit acestuia, de la începutul anului şi până în prezent s-au efectuat 469 de inspecţii de fond şi parţiale, programate sau ca urmare a unor sesizări şi memorii primite din partea cetăţenilor, a autorităţilor locale sau centrale, pagubele nejustificate, în valoare de 521.064 lei, fiind imputate pădurarilor gestionari.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here