Vinerea Mare este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodocs. În această zi a fost răstignit şi a murit Iisus Hristos. Este ultima zi de vineri dinaintea Paștelui și din Postul Mare, fiind și o zi de post negru, de care este legată o serie de tradiții și obiceiuri.
Credincioşii ţin post negru
Una dintre cele mai grele zile de post este Vinerea Mare, când se ține post negru. Cunoscută și ca Vinerea Patimilor, Vinerea Paștilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă este ziua în care a fost răstignit Domnul Iisus Hristos, pentru iertarea păcatelor noastre. În această zi nu se mănâncă și nu se bea decât apă.
Este o zi de post si rugăciune pentru iertarea păcatelor săvârșite în timpul anului. În seara acestei zile se oficiază denia Prohodului Domnului. Prohodul este slujba de înmormântare a Mântuitorului Iisus Hristos.
Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. În seara zilei se cântă Prohodul şi se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, care este aşezat apoi pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne pănă la Înălţare. Epitaful pe care îl poartă preoții ajutați de credincioși reprezintă trupul și sicriul Mântuitorului.