Watergate-ul lui Băsescu?!

550

Aşa glăsuia un preşedinte al Statelor Unite ale Americii acum vreo două sute de ani. Iar în tot acest timp nimic nu s-a schimbat. Măcar acum, în al doisprezecelea ceas, va afla de aceste vorbe cumplit de adevărate şi posibila victimă Traian Băsescu.

Acela care a secretizat Dosarul Omar Hayssam pentru 50 de ani. Ba mai mult, pe 12 noiembrie, a avut tupeul să afirme că dacă va câştiga al doilea mandat promite că-l va desecretiza. Cine-l crede? Dacă se ştie curat ca lacrima atunci de ce n-o face acum? Că oricum nu mai pupă al doilea mandat! La dezbaterea de la Cluj, cu al treilea candidat la prezidenţiale, preşedintele PNL Crin Antonescu, s-a făcut de cacao. Aparent fără şanse în faţa bătrânului lup de mare, Crin Antonescu a punctat precum un boxer de la categoria pană ce joacă fără prea mare succes cu un greu. Şi totuşi, elegantul, tăiosul, inteligentul şi spontanul Crin Antonescu a câştigat partida. Cum-necum, prin absenţa sa, candidatul PSD, Mircea Geoană pare favorizat. Din moment ce adversarul comun al tuturor candidaţilor, Traian Băsescu a pierdut la puncte în faţa artileriei uşoare – reprezentată de Crin Antonescu – disputa lui Mircea Geoană sau a unui Sorin Oprescu cu cel perdant – Traian Băsescu – a devenit mult mai accesibilă.

Cum nu iese fum fără foc, cartea scrisă de româno-americanul Victor Gaetan pe baza dezvăluirilor fostului procuror Ciprian Nastasiu vine ca o măciucă la un car de oale prezidenţiale de care suntem sătui de vreo cinci ani încoace. Sigur, încă nu deţinem cartea, citibilă totuşi pe internet, dar dacă măcar o mică parte din acuzaţiile procurorului ce s-a ocupat de cazul sirianului Omar Hayssam pot fi probate şi tot ar fi de ajuns ca preşedintele Traian Băsescu să-şi dea demisia ori să se retragă din dorinţa lui nemăsurată de a mai conduce ţara încă cinci ani. Iar dacă se încăpăţânează să meargă mai departe, riscă să piardă şi să-l aştepte duba la puţină vreme după cădere. Faptul că acum, imediat ce cartea Prădătorii României s-a lansat, jură că nu-i nimic adevărat, îşi dă cuvântul de onoare nu mai impresionează pe nimeni. Nu-i prima dată când azi spune una, mâine alta ori retractează şi susţine ca un mincinos de joasă speţă că a fost greşit înţeles. Calitatea de a ieşi cu obrăznicie din orice încurcătură l-a părăsit total. În declaraţia publică, Traian Băsescu simţea cum îi fuge pământul de sub picioare şi n-a mai fost el. N-a mai avut acea voce sigură ce mima actoriceşte invincibilitatea cu care se împăuna până mai ieri-alaltăieri. Obişnuit să nege azi afirmaţiile pe care le-a comis ieri, Traian Băsescu dă din colţ în colţ şi nu se mai regăseşte.
Purtătorul de cuvânt al campaniei prezidenţiale a candidatului PSD, Mircea Geoană, deputatul de Gorj Victor Ponta afirma că „Băsescu ascunde românilor implicarea lui, ca preşedinte, în afacerea Hayssam”. Peste toate, rămân remarcabile şi afirmaţiile ziaristului Ovidiu Ohanesian, răpit la Bagdad, alături de colegii de breaslă Marie-Jean Ion şi Sorin Mişcoci, actual cameraman la Cotroceni, cum că dezvăluirile Nastasiu-Gaetan sunt o veritabilă „lovitură de graţie aplicată de americani” preşedintelui Băsescu. Ovidiu Ohanesian, care de vreo patru ani susţine această variantă şi a scris şi o carte despre evenimentele tulburi de la Bagdad, cunoaşte cazul şi-l decodifică. Procurorul Ciprian Nastasiu nu putea să vorbească despre aceste lucruri prezentate cu lux de amănunte în carte dacă ele nu erau declasificate de SUA, Departamentul de Stat, existente în dosarul lui Roy Hallums, ofiţerul american care a fost închis cu ziariştii români 51 de zile. Dosarul americanului se afla la Hostage Working Group din subordinea Departamentului de Stat, condus de Daniel O’Shea. Tot Ovidiu Ohanesian a făcut precizarea că Nastasiu era deţinătorul unui certificat ORNISS pentru secret de importanţă deosebită şi a rămas fără el la data când a fost dat afară din magistratură. Aşa se explică de ce Ciprian Nastasiu a putut să vorbească şi să renunţe la tăcerea la care era obligat vreme de patru ani. „Deci nu putea vorbi dacă americanii nu desecretizau cazul. Lovitura a venit de la americani”, susţine Ovidiu Ohanesian.
Convingerea noastră este că avem de-a face cu un nou caz precum acela în care a pierdut Nixon. Preşedintele american a avut onoarea de a demisiona. Nu pricepem de ce Traian Băsescu n-o face!
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here