Un Caragiale pentru Băsescu

216

Scăpatul de votul popular – 7,4 milioane de votanţi pentru demitere – la referendumul din 29 iulie, reinstalat ca Guvernator al Coloniei România – cetăţeanul Traian Băsescu – pare că şi-a recăpătat tupeul de prin iarnă. Tună şi fulgeră contra liderilor USL şi, în special, îşi varsă veninul pe Victor Ponta. Vorba gazetarilor de la Naţional, care numai uselişti nu sunt, „Băsescu o ARDe tare în campanie”.

După ce ministrul Apărării, generalul în rezervă Corneliu Dobriţoiu, un om cu capul pe umeri şi, cum spuneam, general de-adevăratelea, nu pe puncte ca Gabriel Oprea, cel care-l inclusese pe Băsescu pe post de boier într-o pictură murală ce-l reprezenta pe Mihai Viteazul. Tablou în care un ins cu moaca Băsescului ne priveşte direct în faţă, cam cum se uită viţelul la poarta nouă, cam din spatele lui Preda Buzescu – vajnic căpitan de oşti al Viteazului Mihai – întregitorul României.
Ministrul în funcţie se încăierase verbal cu apologetul lui Traian Băsescu – Iulian Fota, un tip grosolan de felul lui, dar cocoş-consilier prezidenţial şi apărător din oficiu al bazaconiilor stăpânului. Ce i-a dat o demnitate publică echivalată cu aceea de secretar de stat, cu şofer la scară. Ce şi-au spus cei doi nici nu mai are importanţă, chiar dacă vituperările lor se petreceau sub cupola Academiei Române. Mai exact în Aula acesteia. Numai cum Fota l-a pârât la stăpân şi ce-a fost la gura lui Traian Băsescu iarăşi nu merită să vă spui tot. Că ne-am pierde timpul cu jigniri cu aură prezidenţială.
Ieşind la rampă, Traian Băsescu i-a luat la rând. Pe ministrul Apărării Corneliu Dobriţoiu l-a admonestat ca fiind un „Moş Teacă”. Aşa cum îi permite cultura sa precară, că de maniere nici nu poate fi bănuit. În loc să meargă în Parlament şi să informeze civilizat şi corect cam ce-a fost cu cacealmaua şi varza de Bruxelles a UE, Traian Băsescu se dădea ştiut şi da lecţii greşite la tembelizor. Taman primului ministru Victor Ponta, despre care s-a scăpat pe el afirmând că: „Doar Ceauşescu a crezut că poate păcăli aşa lumea democratică”. Uite cine vorbeşte! Exact acela căruia românii i-au pus eticheta de Ceauşescu al II-lea! Vorba zicalei „Cine zice, acela e!”
N-a scăpat criticilor sale vecine cu nesimţirea nici Preşedintele Senatului, Crin Antonescu despre care-a zis, fără ruşine, că: „a căzut pe spate şi a adormit”. Iar despre cei aflaţi în campanie electorală afirmă: „Văd că se jignesc între ei, nu oferă nicio perspectivă”
Păcat că nu mai trăieşte contemporanul nostru Caragiale, că personajul Traian Băsescu tare l-ar mai fi alimentat cu lipsa lui de caracter. Şi, normal, de educaţie.
Să nu credeţi că i-a numit cumva şi pe ciracii lui din PDL, ascunşi sub violetul ARD. Nici vorbă. Elena Udrea, Mihai Răzvan Ungureanu – cel care-a ţinut un discurs în limba maghiară în aşa zisul Ţinut Secuiesc – ori Vasile Blaga şi Adriean Videanu sunt nişte sfinţi!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here