Teroarea Zăpezii, teroarea Portocalie!

205

foto predo 2Aşa cum se spune, în popor, Generalul Iarnă a pus stăpânire pe ţară. Scăpăm noi şi de situaţia asta. Mai ales că primul ministru, Emil Boc, se crede şi el Ceauşescu şi a început să facă, la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor, ba comandamente de iarnă, ba conferinţe de presă. Treaba lui. Poate o fi auzit de niscaiva remanieri şi vrea să-i ia locul lui Traian Igaş. Mai ştii?

Oricum pe vremea altor calamităţi, cum au fost în mandatul trecut inundaţiile din Moldova, de pildă, se deplasa cu tot alaiul, la faţa locului, pentru nişte băi de mulţime, însuşi Comandantul Suprem Traian Băsescu. Acum n-o face. De frică, desigur. Ba astăzi merge la lucrările Consiliului Europei, de la Bruxelles. Unde, probabil, nu va mai fi confundat cu premierul României. Totuşi, de teroarea zăpezii vom scăpa. Cu fiecare zi, noaptea scade cu câte-un minut-două şi puterea razelor solare va creşte. Iar zăpada e bună şi ea la ceva. Nu se va mai înfrăţi grâul de sub zăpadă, e sigur. Dar zăpada îl mai protejează şi contează la viitoarele recolte, măcar la capitolul umiditate în sol. Şi tot la topirea zăpezii, hidrocentralele vor avea mai multă apă. Sau, mai pe înţeles, debite mai mari la turbine. Dacă ne luăm după optica portocalie, ţara este la ananghie din cauza zăpezii. Nu din pricina lor, a portocaliilor. Şi a proastei lor guvernări. Nişte agenţii de presă vopsite în portocaliu, susţin că liderul social-democraţilor români cere, de la căldurică, în mode obsesiv, alegeri anticipate. Şi tot ei adaugă că, vezi Doamne, ar da dovadă de cinism când solicită demisia Guvernului Boc, alegeri anticipate, în condiţiile în care „ţara este la ananghie din cauza zăpezii”(am citat din ciracii Cotrocenilor!”. Iar autorităţile fac eforturi”. Încep să ia în consideraţie alegerile anticipate şi oameni ai Coaliţiei guvernamentale ori ai Puterii portocalii. Sorin Frunzăverde, prim-vicepreşedinte al PDL cu strategii, afirmă: “Este elementar şi deontologic să discutăm mai întâi în Coaliţie despre anticipate!” Ca răspuns la intervenţia unui lider sobru, precum Laszlo Borbely, vicepreşedinte al UDMR, prin care se spunea că „UDMR va analiza săptămâna viitoare serios oportunitatea declanşării alegerilor parlamentare anticipate”. Apreciate ca „Procedură care ar mai linişti vocea străzii şi ar asigura un consens cu Opoziţia”. Să presupunem că Traian Băsescu nu e Dictator. Şi nici General. Doar comandant Suprem. Numai că e greu de înţeles cum de nu-şi dă seama preşedintele-jucător că zilele, dacă nu ale lui, cel puţin ale Portocaliilor sunt pe sfârşite!

P.S. Bunul nostru amic, gorjean transplantat la Timişoara – Sevastian Bălescu ne-a expediat două bancuri. Crede că merită. Rămâne la aprecierea dumneavoastră, stimaţi cititori. Primul începe aşa: „- Ce diferenţă este între Nelson Mandela şi Traian Băsescu? – Nelson Mandela a stat în închisoare înainte de a fi preşedinte!” Iar al doilea sună cam aşa: „Care este deosebirea dintre Dumnezeu şi Traian Băsescu? – Dumnezeu nu se crede Traian Băsescu!”

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here