Sindicalistul Pisc se dezice de securistul Dragnea

251

4Prim-vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical(BNS), gorjeanul Ion Pisc Scrădeanu, se luptă în instanţă cu Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) pentru a scăpa de nota de constatare emisă de CNSAS care i-a pus patalamaua de informator al fostei Securităţi, el având numele conspirativ Dragnea.

Un termen în acest proces, care se judecă la Curtea de Apel Bucureşti, a fost stabilit de instanţă pentru marţi, Pisc susţinând că procesul nu dă semne că s-ar finaliza prea curând. Sindicalistul speră însă să obţină o hotărâre favorabilă împotriva CNSAS deoarece ştie că scandalul pornit la nivel central şi prigoana împotriva sindicaliştilor ar putea să nu îl ocolească. Pisc susţine însă că singurul lucru de care se pot lega cei care îl vor cu gura închisă este doar această notă a CNSAS ajunsă în instanţă, declaraţia sa de avere fiind de mult făcută publică.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti vor judeca marţi 22 februarie, pe fond, la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal procesul dintre CNSAS şi sindicalistul Ion Pisc Scrădeanu. Dosarul a fost pus pe rolul instanţei 27 mai anul trecut, la scurt timp după ce CNSAS a anunţat că deţine 26 de note informative date de Pisc, sub numele conspirativ de Dragnea, pe perioada a 7 ani când acesta a fost informator al Securităţii. Conform notei CNSAS, liderul sindical a fost un colaborator al Securităţii timp de şapte ani, între anii 1982 şi 1989. Pisc a fost racolat în data de 9 februarie 1982, când lucra ca lăcătuş-mecanic la GSMC Vulcan Bucureşti, şantier 7 Craiova, punct de lucru IE Rovinari. Acesta era informator pe probleme de antiterorism, însă din notele informative reiese că a dat explicaţii şi despre persoanele care făceau bişniţă, intenţionau să părăsească ţara, ascultau posturi de radio ostile regimului comunist sau aparţineau unor culte religioase. Nota de constatare a fost trimisă la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia contencios-administrativ şi fiscal, în vederea stabilirii calităţii de colaborator al fostei Securităţi.

Întâmpinare de la lider

În proces s-a derulat doar un termen în luna noiembrie. Atunci instanţa a admis “cererea reclamantului(n.r. CNSAS) de amânare a judecăţii pentru a studia întâmpinarea depusă de pârât. Amână judecata şi acordă termen la data de 22.02.2011, ora 12:00, sala E01, Complet 4 Fond, pentru când se va cita pârâtul cu copie set acte depus de reclamant”. Pisc susţine că la termenul de marţi nu se va da o sentinţă, procesul urmând să dureze mult mai mult. ,,Dacă nu câştig merg mai departe, dacă va fi cazul o să ajung la CEDO. (..)Apoi singurii care mă pot judeca sunt membrii mei de sindicat care mi-au arătat în schimb că m-au reales în funcţie”, a declarat sindicalistul BNS.

Ion Pisc Scrădeanu, în 1982 era angajat al GSMC Vulcan Bucureşti. El a fost şef de echipă la Termocentrala Rovinari, la brigada reparaţii mori. După Revoluţie a intrat în organizaţia sindicală şi a reuşit să ajungă în funcţia de preşedinte al sindicatului din termocentrală. Ulterior, acesta a fost cooptat în conducerea Federaţiei Energetica. Şi cum locuieşte la Târgu-Jiu şi susţine că abia sâmbătă se va reîntoarce acasă.

“Vânătoarea de sindicalişti nu se va opri”

Legat de scandalul izbucnit la nivel central care a implicat şi câţiva sindicalişti cunoscuţi, verificaţi acum de Agenţia Naţională de Integritate(ANI) pentru că nu şi-au depus declaraţiile de avere, Pisc susţine că el nu are o avere care a creat bănuieli pentru ANI, mai ales că el şi-a declarat averea pentru Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, unde este membru în Consiliul de Administraţie. Pisc Scrădeanu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere „Energetica” şi prim-vicepreşedinte BNS are un venit lunar de 7.000 de lei şi a strâns 166.000 de lei în bancă. Are două terenuri intravilane, două case şi o datorie de 15.000 de euro.

“Dacă tot suntem trataţi ca demnitari ar trebui să ne bucurăm şi de beneficiile unui demnitar, adică maşină la scară, secretară şi purtător de servietă”, a declarat, ironic, sindicalistul Pisc.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here