Sentință definitivă pentru un fost primar din Gorj

68

Procesul fostului primar al comunei Padeș, Mihăiță Gabriel Troacă, s-ar putea încheia pe 23 mai, la Curtea de Apel Craiova, când ar putea fi anunțată sentința definitivă în dosarul de evaziune fiscală. La prima înfățișare, instanța din Bănie a acordat un nou termen la cererea avocatului său, pentru pregătirea apărării.
Fostul edil a formulat apel împotriva deciziei stabilite pe 9 februarie, la Tribunalul Gorj, prin care a fost condamnat la patru ani de închisoare, însă cu suspendare, termenul de încercare fiind de nouă ani. ”Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de patru ani de închisoare. (…) Dispune suspendarea sub supravegherea executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de nouă ani”, a stabilit prima instanță.
Mihăiță Gabriel Troacă mai avea o condamnare definitivă la un an de închisoare cu suspendare, pentru că s-a urcat la volan, cu toate că avea permisul suspendat, actuala pedeapsă fiind contopită cu aceasta. ”Constată că inculpatul a achitat părții civile suma de 100.000 de lei din prejudiciul produs. Obligă inculpatul la plata către partea civilă Agenția Națională de Administrare Fiscală prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova- AJFP Gorj a sumei de 2.747.703 lei, cu titlu de daune materiale, la care se adaugă obligațiile fiscale accesorii sumei datorate-respectiv dobânzi, penalități și majorări de întârziere, începând de la data scadenței până la achitarea integrală a debitului. Cu apel”, a mai stabilit prima instanța.
Fostul primar a fost deferit Justiției în 2014, pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, fiind acuzat de procurori că, înainte de a fi primar, în perioada 2009 – 2012, în calitate de administrator al unei firme care deţinea o balastieră din Padeş nu ar fi înregistrat toate veniturile provenite din activitatea societăţii.
”Din cercetările efectuate în cauză până în prezent rezultă că inculpatul Troacă Mihăiţă Gabriel, în calitate de administrator de drept şi de fapt al unei societăţi comerciale, în perioada 2009-2012 nu a înregistrat în evidenţa contabilă facturi fiscale de vânzare bunuri şi de prestări servicii şi implicit a veniturilor realizate, prejudiciul creat astfel bugetului general al statului fiind în sumă totală de 2.604.861 lei”, se preciza , pe 11 septembrie 2014, într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.
Pe 10 septembrie 2014, fostul edil-șef a fost reținut de anchetatori pentru 24 de ore, ulterior fiind eliberat. Acesta a declarat permanent că este nevinovat.
Și procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, cei care l-au trimis în judecată, au formulat apel și cer o pedeapsă mai aspră în cazul fostului primar.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here