Scoruș de munte (Sorbus aucuparia) – beneficii și proprietăți

5386

Este un arbore înalt până la 15 m, cu coroana rotundă. Frunzele sunt imparipenat compuse, de 10-15 cm lungime, cu 4-8 perechi de foliole și una terminală, cu marginea fin dințată. Florile sunt grupate într-o inflorescență aproape globuloasă și au culoarea albă. Fructele sunt roșii, sferice, în jur de 1 cm, cu 3 semințe în interior. Arborele intră în compoziția pădurilor de foioase sau de amestec, chiar și în molidișuri. Preferă marginea pădurilor sau luminișurile. Fructele se recoltează de la sfârșitul lunii septembrie până în noiembrie. Se usucă artificial, după înlăturarea resturilor de peduncul. În fitoterapie se utilizează fructele, ce trebuiesc recoltate în septembrie- octombrie.
Compoziție:  tanin, zaharuri, vitamina C 150-200 mg%, provitamina A, vitaminele B1, B2, B3, PP și E, acid malic, sorbinic și parasorbinic, săruri minerale
Acțiune: depurativă, diuretică, hemostatică, antitusivă, antireumatică, astringentă
Indicații terapeutice: ateroscleroze, balonări, bronșită, colici intestinale, gastrită cu hipoaciditate, gingivite, hipovitaminoze, migrene, reumatism, scleroza vaselor de sânge din creier (fruct), spondilozaă, tuse – sub formă de decoct și tinctură de fructe, infuzie de fructe.
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.