Scandal la Consiliul Federaţiei “Univers” de la Sovata! Colonelul Ruşeţ a demisionat după ce l-a făcut “proxenet” pe Roşca şi “hoţ” pe Iovan

396

Întrunirea relaxantă a Consiliului Federal al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate “Univers”, începută luni în staţiunea Sovata, s-a transformat ieri într-un circ, după ce o parte a liderilor de sindicat de la Gorj, prezenţi acolo pe banii administraţiei CEO, au sărit la gâtul prim-vicepreşedintelui, Ion Ruşeţ. Liderul “Univers” a fost acuzat, în plin, de o parte a sindicaliştilor din zona Motru şi Jilţ, că ia decizii în nume personal şi că ar fi ofiţer sub acoperire, Nelu Roşca, Adrian Marciuc, Nicolae Bădiţa şi sindicaliştii lui Constantin Creţan spunând răspicat, în şedinţă, că nu vor să fie conduşi de un “turnător”. În replică, Ruşeţ i-a strigat sindicalistului de la UMC Roşiuţa, Nelu Roşca, că este “un proxenet”, acuză legată de scandalul recent cu proxenetul Bejinaru de la această unitate minieră, în timp ce lui Eugen Iovan, liderul sindicatului de la Sucursala Turceni a CEO, acesta i-a strigat că este “un hoţ”. Schimbul de replici dure între sindicalişti au încins atmosfera, finalizată cu demisia lui Ruşeţ din funcţia de prim-vicepreşedinte al “Univers” şi cu demisia acestuia şi din funcţia de preşedinte de onoare al Sindicatului Mine Energie Jilţ-Turceni.

Atmosfera relaxantă din hotelul de patru stele la care sunt cazaţi sindicaliştii de la “Univers”, începând de luni, timp de trei zile, a fost tulburată ieri dimineaţă de un scandal, iscat între sindicaliştii care fac parte din celebrul deja grup de la Gorj. Scandalul a izbucnit după ce sindicaliştii s-au văzut creonaţi în presa locală în mod negativ, dar şi în urma acuzelor publice ale lui Constantin Creţan la adresa lui Ruşeţ, căruia şeful FNM îi cerea să se deconspire. O declaraţie recentă a lui Ruşeţ din mass-media a încins spiritele, în plenul şedinţei, după micul dejun, izbucnind o ceartă în toată regula între Ruşeţ şi Roşca, Marciuc, Bădiţa şi sindicaliştii lui Creţan. În faţa lui Adolf Mureşan, şeful Federaţiei Univers, şi a întregului staff al acestui organism sindical, gorjenii şi-au pus poalele în cap, în sală curgând acuze de tipul: turnător, hoţ şi proxenet.

Gelozie sindicală la cote maxime!
Liderii sindicatelor din Motru şi Jilţ, care se simt de ceva vreme daţi la o parte de Ruşeţ, acesta simţind o atracţie irezistibilă spre sindicaliştii din zona Rovinari, au refulat. Au făcut-o arătându-şi nemulţumirile faţă de Ruşeţ, pe care l-au făcut, astfel, “turnător”. Cei care s-au ridicat împotriva lui Ruşeţ au spus că nu vor să fie conduşi de un colonel, în timp ce în replică, acesta l-a făcut “proxenet” chiar pe Nicu Roşca, sindicalistul de la Roşiuţa susţinut anterior, în faţa administraţiei, de fostul senator.
Nici Marciuc şi Iovan nu au scăpat de acuzele lui Ruşeţ, acesta fiind la rândul său atacat de cei doi, nervos cel din urmă făcându-l pe liderul “Energia”, drept “hoţ”.

Demisie după demisie
Discuţiile au degenerat, mulţi sindicalişti părăsind sala, ca, în final, Ruşeţ, nervos, să-şi dea demisia din funcţia de prim-vicepreşedinte. El a motivat însă că demisia nu are legătură cu scandalul legat de ofiţerul acoperit. Acesta a recunoscut, în schimb, că i s-a cerut această demisie, în plen. “Pur și simplu nu am vrut să rup unitatea din zona Olteniei. Am considerat că e mai bine pentru mișcarea sindicală să fac acest pas înapoi, dar vă asigur că nu are nicio legătură cu ce a spus Crețan sau alții. Crețan vorbește în dodii, nu am nicio legătură cu niciun serviciu secret. Nu am fost plătit de vreun serviciu secret, iar gradul militar de colonel pe care îl am este unul de ofițer în rezervă, primit pentru că sunt absolvent de studii superioare. Am terminat chiar Colegiul Național de Apărare, pe un curs de securitate și bună guvernare, pe care îl fac doar parlamentarii, miniștrii, ofițerii în rang superior, dar fără ca eu să am vreo legătură cu vreun serviciu secret. Voi rămâne simplu membru al SMEO și în perioada următoare voi fi un observator al ceea ce se va întâmpla, mai ales că vine campania electorală și eu voi sta mai deoparte, față de alte campanii trecute”, spune Rușeț, după demisiile de ieri.
În acest cadru, Ruşeţ a declarat că renunţă şi la funcţia de preşedinte de onoare a Sindicatului Mine-Energie de la Jilţ, funcţie primită în 2011 când a renunţat la postul de preşedinte al acestei organizaţii sindicale. El a menţionat că rămâne doar simplu membru în Sindicatul Mine Energie Oltenia.
Gestul său are loc însă, totuşi, la o zi după ce liderul sindical Constantin Crețan i-a cerut public să se retragă din mișcarea sindicală după ce numele său a apărut pe o listă a coloneilor, alături de cea a jurnalistului Robert Turcescu, cel din urmă recunoscând recent că a fost ofițer acoperit în toată perioada în care a activat în spațiul public.

Sovata a crescut totuşi potenţa sindicală
Astăzi, sindicaliştii de la Gorj, cei 50, îşi petrec ultima zi plătită la hotelul de patru stele de la Sovata. Niciunul nu poate spune că aerul şi apa din staţiune nu au avut beneficii, celor prezenţi chiar crescându-le potenţa sindicală. Nu chiar degeba au izbucnit sindicaliştii la adresa lui Ruşeţ, aceştia beneficiind, probabil, de efectele curative “Sovata” până când liderul demisionar a venit în judeţul Mureş.
Şedinţa “Univers” se termină astăzi, fără Ruşeţ la cârmă dar în schimb cu un prim-vicepreşedinte interimar în persoana lui Gabriel Căldăruşe, liderul SMER de la Rovinari, inspector social la CEO. De asemenea, şedinţa se înscrie în isteria ofiţerilor acoperiţi care a cuprins ţara după o simplă declaraţie a preşedintelui ţării, Traian Băsescu.
Anamaria Stoica

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here