S.O.S. Agricultura!!!

1197

Nici nu mai știu cum să îmi concep articolele, pe deoparte, le-aş condimenta cu înjurături, însă unii „tovarăși de bine” ar crede că mi-a descălecat mintea pe arătură, pe de altă parte, mi-aș dori să rămân tot în zona pamfletului ca să nu creadă lumea că mi-am pierdut simțul umorului. Așadar, Cioara, această pasăre, descrisă pe wikipedia ca fiind: ,,Cioara de semănătură (Corvus frugilegus), una dintre cele patru specii europene de păsări care fac parte, din punct de vedere, taxonomic din genul Corvus, familia Corvidae”, „s-a făcut a dracului” (de mulți ani de zile) și scoate tot porumbul, însămânțat, cu mare cheltuială, de țăranul amărât. După ce că e arestat la domiciliu și ajunge pe câmp, din când în când, ca să nu bată la ochi, și cu niște declarații în buzunarul de la piept, țăranul român se vede acum lovit, nu numai de seceta cumplită, ci și de pasărea extraordinar de inteligentă. Spun asta pentru că e protejată de lege, deci are ceva în plus față de alte păsări și nu ai cum să o pedepsești, capturezi, ucizi, că faci pușcărie. Mda, e tot o bucățică de necaz îndesată pe gât românilor de stimabilii europeni. Adică ar trebui să se umble cu dânsa folosind mănușile, să i se ofere tot confortul. Să dea Sfântul să o streseze careva că imediat apar cei de la protecția mediului și pac, amenda!
Nici nu cred că vă imaginați ce ar spune europenii despre țăranii români dacă i-ar vedea pe câmp „înarmați” cu bâte și table, fluiere sau orice alte instrumente, care produc zgomote. Suntem de râsul continentului! De la ora 5, de când se luminează, bieții mei consăteni se duc pe câmp și fac schimb cu membrii familiei, la anumite ore, altfel locul le rămâne gol. Să nu vă închipuiți că se așază la un capăt de tarla, ca la picnic și bat în table și ciorile fug… Nu, nici pe departe! Aleargă, săracii, pe tot locul și, în urma lor, ciorile își încep „lucrul”. Am numit această pasăre dăunătoare, inteligentă, deoarece ea așteaptă să răsară porumbul, aproximativ 2-3 cm și atunci îl atacă, trăgând de firavele frunzulițe până iese bobul. Dacă ar face treaba asta din loc în loc, nu cred că ar fi pagube așa mari, dar se pun serios pe teren și mănâncă la rând. În plus, nu vorbim de o cioară, două, ci de sute sau chiar mii de păsări. Țin să menționez faptul că niciun țăran nu însămânțează terenurile agricole „din pătul”, deci se folosește sămânță tratată și certificată, iar asta costă. Totodată, trebuie spus că se dă cu un erbicid imediat după însămânțare, dar la ciori nu are efect. Sunt obișnuite cu otrăvurile și, în condițiile actuale, țăranii își pot lua adio de la cultura de porumb! În comunism, vânătorii din fiecare comună erau obligați să predea către asociațiile de gen, un anumit număr de gheare de cioară, altfel nu primeau cartușe. Pentru păstrarea echilibrului natural a fost, și va fi, nevoie de anumite măsuri pentru a nu lăsa speciile dăunătoare să se înmulțească necontrolat.
Problema cea mare o reprezintă faptul că nici autoritățile locale nu pot face nimic, dacă în lege scrie clar că tu ești obligat să stai acasă, iar cioara să mănânce în voie, aia faci. Unul seamănă și altul culege! Ăsta este numai unul dintre paradoxurile din România și sunt destule. Pentru o cioară ucisă faci pușcărie, dar pentru copiii răpiți, violați, vânduți, drogați etc. se ridică din umeri. Unde s-a ajuns, domnilor politicieni? Omul nu e protejat de nimeni, ca să nu mai vorbim de animalele din gospodăria lui care sunt ucise cu bestialitate în stradă, după ce se inventează tot felul de boli. Mi-e rușine mie de rușinea care ar trebui să vă fie vouă!
Any DRĂGOIANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here