S-a stins din viață celebrul taragotist Dumitru Fărcaș, Doctor Honoris Causa al UCB

411

Celebrul taragotist Dumitru Fărcaș a decedat, în noaptea de luni spre marți, în urma unui infarct, la un spital din Cluj-Napoca. Acesta a împlinit 80 de ani în luna mai, ocazie cu care a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Serviciu Credincios“ în grad de cavaler. De asemenea, Dumitru Fărcaș  a primit, în anul 2012, titlul de Doctor Honoris Causa, acordat de către Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.

Dumitru Fărcaş şi-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureşul” din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul „Mărţişorul” al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale. Dumitru Fărcaş a primit titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului Phenian (Coreea de Nord) şi al oraşelor Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare. Este preşedinte de onoare al Congresului Internaţional al Taragotiştilor. A fost decorat cu Crucea Serviciului Credincios, clasa a III-a, în anul 2004 şi cu Ordinul Meritul Cultural în grad de mare ofiţer în anul 2005. La 7 martie 2008, Dumitru Fărcaş a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. La 22 martie 2012, Fărcaş a primit titlul de Doctor Honoris Causa şi din partea Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.

Răpus de un infarct
Dumitru Fărcaş a murit, la vârsta de 80 de ani, într-un spital din Cluj, unde era internat în urma unui infarct. La aniversarea celor opt decenii de viață, în luna mai a acestui an, Fărcaș a fost decorat de către preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Serviciu Credincios“ în grad de cavaler.
Minodora Sucea

Senatul UCB regretă pierderea artistului Dumitru Fărcaș
La aflarea tristei vești privind decesul celebrului taragotist Dumitru Fărcaș, Senatul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu a transmis următorul mesaj: „Cu profundă durere și mare tristețe, Senatul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu aduce un pios omagiu OMULUI minunat, inegalabilului artist, tezaur neprețuit al spiritualității neamului românesc, DUMITRU FĂRCAȘ. Prieten constant al Universității noastre, suflet mereu înflăcărat, marele artist ne-a făcut onoarea de a deveni membru al comunității academice decernându-i-se, în martie 2012, înaltul titlu Doctor Honoris Causa. Îl vom iubi și venera mereu, ascultându-i taragotul lui fermecat din înălțimile cerului, purtându-i de-a pururi în inimi nestematele sale armonii.  Dumnezeu să-l odihnească în pace întru’ veșnicie!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here