Robul Brâncuşi, academicianul, ar râde cu zâmbet amar de CE!

349

Între tot felul de congrese care asezonează sfârşitul iernii şi începutul primăverii, să-i lăsăm deoparte pe politicieni, neinteresându-ne răfuielile lor. Remarcăm, totuşi, cu regret că directorul principalului serviciu român de informaţii are absolut aceeaşi apreciere despre rolul presei româneşti.

Mă rog, directorul SRI, George Cristian Maior, se exprimă în numele unei instituţii ce are bune relaţii cu CIA. Este bine că viitoare constituţie va fi dezbătută de specialişti, iar forma finală va aparţine Parlamentului României. Tot cu regret, dar şi cu mică fărâmă de bucurie, să reamintim unele dintre cele mai recente estimări ale Comisiei Europene în privinţa creşterii economice a României pe anul în curs şi în cel următor. Regretul se referă, evident, la scăderea faţă de prognozele Guvernului Ponta.
Şi cu toate acestea, creşterea economică a României va fi cea mai mare din uniunea Europeană, cu excepţia ţărilor baltice. Practic, economia României îşi va reveni, treptat, în anul 2013 şi în 2014, fiind prevăzute înregistrarea unor creşteri de 1,6%, respectiv de 2,5% potrivit estimărilor Comisiei Europene (CE). Revizuite, cum spuneam, în scădere. Principalul motor al acestor mici creşteri va fi cererea internă, în special pe segmentul investiţiilor în vreme ce, din păcate, mai ales datorită conjuncturii internaţionale nefavorabile, exporturile vor avea contribuţii negative. Comisia Europeană mai precizează, de asemenea, că avansul investiţiilor va încetini comparativ cu 2012, pe fondul unei activităţi economice extrem de scăzute în Uniunea Europeană, după cum precizează prognoza economică de iarnă. Aceste estimări ale CE pentru România mai afirmă că deficitul de cont curent va rămâne la 4% din PIB în cei doi ani, iar inflaţia va fi de 4,5% în 2013 – cu toate că Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu este mult mai alarmist – şi de 3,3% în anul 2014. PIB-ul României pe anul 2012, adică Produsul Intern Brut din anul care a trecut, a consemnat un avans de 0,2%. Zona euro va înregistra al doilea an consecutiv de contracţie, iar la nivelul Uniunii Europene creşterea va fi de 0,1%. Comisia Europeană a redus prognoza privind rata şomajului în România la 6,9% pe 2013 şi la 6,8% pentru 2014, faţă de estimarea anterioară de 7,3% pentru fiecare dintre cei doi ani.

Ion Predoşanu

P.S. O manifestare omagială a Academiei Române l-a prezentat pe Constantin Brâncuşi, aşa cum merita mai demult, ca membru de Onoare al Academiei. Pilda sa e grăitoare şi ar trebui urmată nu doar în domeniul artelor de toţi românii. Cu toate acestea, nici până acum Academia Română nu s-a dezis de o greşeală impardonabilă a unor academicieni ai Republicii Populare Române, din cauza căreia Brâncuşi a fost obligat să accepte cetăţenia franceză pe care-o refuzase din 1904 până în anii ‘50! (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here