Putin l-a sunat pe Obama pentru a discuta despre Ucraina și Transnistria

205

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a discutat la telefon, vineri, cu omologul său american, Barack Obama, despre criza din Ucraina şi despre alte probleme regionale, inclusiv despre situaţia din regiunea separatistă Transnistria, informează site-ul Preşedinţiei Rusiei.

Putin i-a atras atenţia lui Obama asupra situaţiei din Ucraina, unde, potrivit liderului rus, “extremiştii comit acte de terorizare a populaţiei paşnice şi a organelor de ordine”, potrivit unui comunicat oficial al Kremlinului.

În acest context, preşedintele rus i-a propus lui Obama să ia în considerare măsuri pe care le-ar putea lua comunitatea internaţională pentru a contribui la stabilizarea situaţiei din Ucraina.

De asemenea, preşedintele Rusiei a subliniat că trebuie să fie acordată mai multă atenţie situaţiei din Transnistria. Potrivit lui Putin, “blocada comercială şi economică” din regiunea transnistreană “contribuie la înrăutăţirea condiţiilor de viaţă a populaţiei din regiune, creează obstacole asupra liberei circulaţii şi afectează activitatea economică”.

Putin a subliniat că Rusia este pentru o soluţionare paşnică şi definitivă a problemei transnistrene şi este interesată de eficienţa formatului de negocieri 5+2.

“Președintele Obama a subliniat presedintelui Putin că Statele Unite continuă să sprijine o cale diplomatică , în strânsă consultare cu Guvernul Ucrainei și în sprijinul poporului ucrainean cu scopul de a dezescalada criza . Președintele Obama a făcut cunoscut faptul că aceasta rămâne posibil numai în cazul în care Rusia isi retrage trupele și nu ia nici o măsură pentru a încălca în continuare integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Președintele Obama a reiterat că Statele Unite s-au opus cu fermitate acțiunilor pe care Rusia le-a luat deja încălcand suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei “, se mentioneaza in finalul comunicatului de presa al Casei Albe.

Obama şi Putin au convenit că în perioada apropiată acest subiect va fi discutat la nivelul ministerelor de Externe rus şi ucrainean.
Sursa: MEDIAFAX, whitehouse.gov/the-press-office, eng.kremlin.ru/news/6936

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here