Forţele ruse au început să se retragă din Siria

1777

Primul grup de avioane de război a părăsit baza aeriană rusă din Siria, anunţă Ministerul rus al Apărării, relatează AP online.
Această retragere are loc după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni seara că Rusia îşi retrage cea mai mare parte a forţelor din Siria, inclusiv unele aeronave.
Ministerul Apărării a anunţat că un prim grup a părăsit Siria, inclusiv un număr nespecificat de avioane de tip Su-34. Aproximativ 1.000 de membri ai personalului militar rus vor rămâne în Siria, a anunţat preşedintele Comisiei pentru Apărare din cadrul Camerei superioare a Parlamentului rus.
Viktor Ozerov a declarat pentru Interfax că el estimează că aproximativ 1.000 de militari vor rămâne în Siria, în cele două baze ruseşti. Rusia are nevoie de minimum două batalioane – 800 de oameni în total – pentru a proteja cele două baze, a apreciat el.
Forţele ruse vor continua să efectueze misiuni de recunoaştere aeriană, ceea ce implică rămânerea în Siria a unor echipaje, iar specialişti militari vor continua, la rândul lor, să ofere consiliere armatei siriene, a mai declarat Ozerov. Moscova nu a dezvăluit câţi militari a mobilizat în Siria, unde deţine controlul asupra unei instalaţii navale şi unei baze aeriene.
Statele Unite estimează că efectivele ruse în Siria variază între 3.000 şi 6.000 de oameni.
Putin a ordonat retragerea celei mai mari părţi a forţelor ruse din Siria luni, după ce Guvernul lui Bashar al-Assad şi opoziţia au reluat negocierile de pace, mediate de ONU, la Geneva.
Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi că personalul rus încărca echipamente şi material la bordul unor avioane de tip cargo şi efectua pregătiri în vederea retragerii, după cinci luni şi jumătate de la începerea unei campanii aeriene.
Atacurile forţelor aeriene ruse au permis armatei lui al-Assad să recucerească unele zone-cheie şi să-şi consolideze poziţia înaintea negocierilor de la Geneva.(Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here