Procurorul Iacob:”Vin să descopăr adevăratul autor în cazul Ţundrea”

112

60439297Cercetările în dosarul în care Marcel Ţundrea a fost condamnat pe nedrept pentru omor, vor fi reluate. Procurorul-şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Marius Iacob, a confirmat această informaţie, precizând că luni, 31 ianuarie se va afla la Gorj împreună cu o echipă de investigatori.

O echipă condusă de Marius Iacob, procurorul-şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie va veni luni în judeţul Gorj, pentru reluarea cercetărilor în cazul Ţundrea. “Este adevărat, luni vom ajunge în zonă pentru a relua cercetările în acest dosar, întrucât în urma unei expertize privind profilul genetic al autorului violului s-a constatat că acesta este al altei persoane decât Marcel Ţundrea, cel care a fost condamnat în acest caz. Avem identificată şi persoana care este alta decât Ţundrea şi care locuieşte în judeţul Gorj, de aceea vom veni la faţa locului”, a confirmat Marius Iacob.

Întrucât trecerea timpului a dus la prescrierea faptelor de omor în acest caz, procurorul-şef al Secţiei de Urmăre Penală a precizat că încearcă o suspendare a prescrierii faptelor, astfel încât adevăratul autor al acestora să-şi primească pedeapsa. “Încercăm să creăm un precedent şi să suspendăm prescrierea faptelor pentru a finaliza cazul”, a mai spus procurorul Iacob.

M. Iacob: “Încercăm să suspendăm prescrierea!”

În acest moment, adevăratul autor al faptelor petrecute în 1992 se află în libertate. Atunci, o minoră de 14 ani din localitatea gorjeană, Pojogeni, a fost violată şi omorâtă. Anchetatorii din Gorj l-au reţinut pe Marcel Ţundrea ca autor al acestor fapte. El a şi fost condamnat la 25 de ani de închisoare, din care a efectuat 12. În 2004, în baza unei cereri de revizuire formulată de Marcel Ţundrea, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj din acea vreme, Emil Moţa, a cerut efectuarea testului ADN pentru Ţundrea. Rezultatul expertizei l-a scos din puşcărie, însă Ţundrea a murit câţiva ani mai târziu, înainte ca judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să pronunţe sentinţa definitivă de nevinovăţie a acestuia.

Anul trecut, procurorul şef din cadrul Înaltei Curţi, Marius Iacob s-a sesizat şi a cerut compararea profilelor ADN din dosarul “Ţundrea” cu cele ale persoanelor indicate de gorjean pe parcursul anchetei. Rezultatul a arătat că cel care a violat-o pe micuţă a fost chiar cel suspectat de Ţundrea.

Diaconescu nu poate fi tras la răspundere

Acum, Parchetul Înaltei Curţi a reluat cercetările în acest caz pentru a putea fi condamnat adevăratul autor al faptelor petrecute în 1992. Despre procurorul Ion Diaconescu, cel care l-a anchetat pe Marcel Ţundrea, Marius Iacob a declarat că nu poate fi tras la răspundere, întrucât trebuie demonstrat că ancheta s-a făcut cu rea-credinţă, în sensul ca Diaconescu să fi ştiut că Ţundrea nu este autorul şi să fi condus ancheta împotriva adevărului. Din păcate, Marcel Ţundrea nu mai este ca să poată da detalii de acest gen împotriva lui Diaconescu. A urmat apoi o cercetare judecătorească şi trei hotărâri de condamnare ale lui Ţundrea, confirmând ancheta procurorului.

Acest caz este, însă, cea mai gravă eroare judiciară după 1989.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here