Premierul Victor Ponta, la Gorj, în prima vizită, ca om de cuvânt

270

foto predo 2Scriam, cu mai multe luni în urmă, despre un fapt aflat de la ES Ambasadorul Aurel Turbăceanu, om născut la Baia de Fier, în judeţul Gorj, că liderul PSD, deputatul de Gorj Victor Ponta studia şi se medita cu profesori universitari ai ASE Bucureşti. Şi iată, acum uimitorul procuror de numai 39 de ani stăpâneşte şi limbajul financiar-bancar, unul anevoios pentru nespecialişti.

Conştient că guvernul va avea o misiune deloc uşoară, în cele şase luni de mandat, Victor Ponta ca premier desemnat şi-a ales un vicepriministru şi ministru al Finanţelor Publice de calibru, în persoana primvice-guvernatorului BNR, Florin Georgescu. Un profesor şi om cu experienţă în folosirea cu chibzuinţă a banului public, el mai deţinând funcţia ministerială şi în Guvernul Nicolae Văcăroiu. Ca om de bază al conducerii BNR, Florin Georgescu mai este recunoscut ca un negociator dur şi capabil să-şi impună punctul de vedere în dialogul cu instituţiile financiar-bancare internaţionale. Şi astfel, chiar înaintea investirii Cabinetului Ponta de către Parlament, România obţinuse acceptul FMI pentru mărirea salariilor, plata către pensionari a sumelor răpite ilegal de Guvernul Boc şi chiar o reajustare a deficitului bugetar cu 0,35%. Mai mult, încă de când a fost desemnat ca prim ministru, liderul PSD şi copreşedinte al USL, a continuat să participe la adunările programate în judeţele Braşov şi Bistriţa pentru lansarea candidaţilor USDL la alegerile locale. Aşa cum se va petrece şi astăzi, în Gorj, de-acum prim ministrul Victor Ponta fiind însoţit de experimentatul ministru al Internelor, Ioan Rus, şi de către ministrul Apărării, Cornel Dobriţoiu, om cu obârşii gorjeneşti. Cu sobrietate şi profesionalism, înscăunatul prim ministru Victor Ponta le-a adresat, ieri, ministrului Internelor, Ioan Rus, şi ministrului delegat la Administraţie, Victor Paul Dobre, îndemnul: „Să vă gândiţi mai puţin la liderii politici naţionali sau locali şi la ce aveţi de făcut în meserie”. Pentru că organizarea corectă a alegerilor locale şi parlamentare din 2012 este un obiectiv fundamental al programului de guvernare, prim ministrul Victor Ponta a ţinut să participe la preluarea portofoliilor de către cei doi membri ai Cabinetului său de la MAI. Între altele, ministrul de Interne Ioan Rus a afirmat: „Voi schimba pe oricine care nu înţelege de acum jucăm într-un alt film, al competenţei”. Ecourile internaţionale ale intrării în pâine a Guvernului Ponta nu au întârziat. Drept dovadă, motto-ul îi aparţine liderului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, care mai susţine şi trecerea la măsuri pozitive pentru creştere economică şi investiţii, în locul austerităţii păcătoase a partidelor de dreapta. Mai toate publicaţiile din lume au salutat Guvernul Ponta, iar presa din China a subliniat, ca şi alte surate, că România va respecta toate angajamentele luate de guvernele anterioare – bune sau rele – în faţa instituţiilor internaţionale dar, în plus, fără însă a neglija datoria faţă de români!

P.S. Şi în ziua precedentă, sarabanda plecărilor din PDL a continuat. Senatorii Cezar Măgureanu şi Viorel Badea au trecut la grupurile parlamentare ale PSD şi, respectiv, PNL. Iar Senatul a adoptat Legea USL sau Legea Ponta privind uninominalul într-un singur tur. Proiectul modifică proasta lege electorală actuală care-a permis la alegerile parlamentare din 2008 ca deputaţi şi senatori PDL de pe locurile 2-3 să fie aleşi, prin redistribuirea voturilor. Vor câştiga numai candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile unde candidează

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here