Peste 3 milioane de certificate verzi, achiziţionate de CEO

161

Complexul Energetic Oltenia(CEO) va respecta termenul de conformare pentru achiziţionarea de certificate de CO2, necesare pentru ca structura energetică să poată funcţiona şi din aprilie anul viitor. Urmare a profitului înregistrat de unităţile aflate în structura CEO din vara acestui an, s-au putut achiziţiona până acum 3.200.000 de certificate de CO2.

Deşi la scurt timp după impunerea la cârma CEO a lui Constantin Bălăşoiu, se vehicula că actualul director de la Sucursala Craiova a CEO are o problemă gravă cu achiziţionarea certificatelor verzi, existând un deficit major aici la acest capitol, noua conducere a structurii energetice anunţă că problema generală a Complexului Energetic Oltenia ar fi fost rezolvată. Astfel, potrivit unui comunicat de presă al CEO, unitatea “are capacitatea de a respecta termenul de conformare pentru achiziţionarea de certificate CO2”. Asta, urmare a profitului înregistrat de CEO, societatea a putut achiziţiona “un număr de 3.200.000 certificate CO2. Tranzacţia a fost realizată transparent, pe Bursa Română de Mărfuri. CE Oltenia poate respecta termenul de conformare impus de Directiva Europeană 2003/87/CE, respectiv data de 30.04.2013”. De fapt, abia după această dată, vor fi aplicate amenzi de 100 Euro/tonă de CO2 emisă pentru care nu s-au restituit certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, conform HG 780/2006 cu modificările şi completările ulterioare.

Vânzări mai mari de energie
Actuala structură de funcţionare asigură, comunică oficialii CEO, un grad ridicat al disponibilităţii în funcţionare a grupurilor energetice, facilitând folosirea tuturor oportunităţilor oferite de piaţa de energie. “Astfel că, în perioada iunie – octombrie 2012, s-a înregistrat o creştere a eficienţei vânzărilor pe pieţele administrate de OPCOM şi pe PZU faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (intervale comparabile din punct de vedere al hidraulicităţii scăzute)”, se mai arată în comunicatul CEO. În decembrie 2011 Guvernul a mandatat Ministerul Finanţelor să vândă, prin licitaţie, certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României. Certificatele de emisii de gaze cu efect de seră sunt alocate fiecărui stat semnatar al Protocolului de Kyoto. Un certificat echivalează cu o tonă de CO2 emisă în atmosferă.
A.Stoica
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here