Parapeţi puşi să blocheze drumul pe Transalpina

249

Accesul pe Transalpina, drumul naţional care face legătura între Transilvania şi Oltenia şi care este închis pe perioada iernii, a fost blocat cu parapeţi de beton dincolo de cabana Oaşa, spre Rânca, după ce mai mulţi şoferi nu au respectat restricţia de a circula pe sectorul de drum în cauză, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor montani pentru salvarea lor.

S-a luat decizia blocării cu parapeţi de beton a DN67C, dincolo de barajul şi cabana Oaşa, pentru a nu mai permite şoferilor “iubitori de adrenalină” să se aventureze pe acest drum, cu toate că aceştia erau atenţionaţi, prin indicatoare rutiere, că este un sector închis circulaţiei pe timp de iarnă.
În decembrie, mai mulţi şoferi s-au ales cu amendă de sute de lei şi cu permisul de conducere suspendat pe câte 60 de zile, după ce nu au ţinut cont de restricţia de a circula pe un sector de drum închis, semnalizată corespunzător, în mai multe locuri, prin indicatoare rutiere de câte doi metri.
Un astfel de exemplu este cel al unui microbuz în care se aflau 20 de persoane din Bucureşti, din care 16 minori, care intenţionau să meargă în cantonament la Rânca, şi care a rămas înzăpezit, în condiţiile în care nici carburantul disponibil nu ar fi permis ajungerea la destinaţie.
Pentru tractarea maşinilor rămase înzăpezite şi salvarea oamenilor a fost necesară intervenţia Jandarmeriei Montane.

transalpina“Drumul regelui”, nefinalizat
Transalpina este închisă pe timp de iarnă aproape pe toată lungimea. Drumul face legătura între Transilvania şi Oltenia, de la Sebeş, judeţul Alba, până la Bengeşti, judeţul Gorj. Până în prezent, drumul, lung de 148 de kilometri, a fost asfaltat pe cea mai mare parte, dar nu au fost finalizate lucrările de reabilitare. Şoseaua ajunge la o altitudine record de 2.107 metri, pe Vârful Păpuşa.
Se pare că drumul a fost construit în timpul romanilor, având o importanţă strategică, şi a fost modernizat în perioada interbelică, în timpul lui Carol al II-lea, fiind cunoscut şi ca “Drumul Regelui”.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here