Opoziţie prin scrisori?!

131

foto predoHotărât lucru, Puterea portocalie nu-i capabilă să dea un răspuns civilizat şi competent la apelul – în 15 puncte – formulat cu delicateţe şi destulă diplomaţie de Victor Ponta, în calitatea lui de copreşedinte USL şi preşedinte al PSD, la şedinţa Parlamentului, parţial reunit, de investire a primului ministru al României, Mihai Răzvan Ungureanu. Diverşi guguştiuci şi guguştiuce din conducerea PDL tot trag de urechi Opoziţia. Anca Boagiu este doar una dintre ele.

Este adevărat că însuşi neînduplecatul preşedinte-jucător, Traian Băsescu, a recunoscut că măcar 7 dintre problemele ridicate de Victor Ponta sunt reale şi asupra lor Puterea şi Opoziţia ar putea cădea deacord. Dar ce te faci cu… celelalte mangafale. În aceste condiţii, dialogul Putere-Opoziţie nu există. Şi el se desfăşoară prin declaraţii politice, nicicum sub cupola Parlamentului. Iată că, insistent şi tenace, liderul PSD, Victor Ponta, le-a trimis, duminică, primului ministru Mihai Răzvan Ungureanu şi fostului premier, Emil Boc, o scrisoare deschisă cu privire la absorbţia fondurilor europene şi a propus câteva măsuri în acest sens. Ca de obicei, TVR-portocalie, ca şi AGERPRES-ul aşijderea, ambele pe bani publici, n-au găsit de cuviinţă să le acorde vreun spaţiu. Cât de cât. Şi dacă Agerpres-ul ba, MEDIAFAX-ul da! Măcar atât. Între altele, Victor Ponta propunea un nivel de salarizare special pentru aceia care trudesc, cu rezultate, în domeniul atragerii fondurilor europene, dar şi un Pact politic. O mică parte din pledoaria lui Victor Ponta sună astfel: „Am luat act cu deosebită îngrijorare de anunţul conform căruia României îi vor fi suspendate, din nou, fonduri europene, de data aceasta, în valoare de 3,5 miliarde de euro. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat acum pentru prima dată, atunci s-ar fi putut spune că situaţia este gravă. Din nefericire pentru România, situaţia este una de-a dreptul dramatică, întrucât este cel puţin a treia oară, în mai puţin de 12 luni, când primim un semnal de o asemenea gravitate din partea Comisiei Europene”. Preşedintele PSD mai susţine, cu serioase argumente, nevoia imperioasă a unui Pact politic care să aibă drept ţintă creşterea de către România a nivelului absorbţiei de fonduri europene. Pledoaria liderului social-democrat este explicită: „Un Pact Strategic la nivel politic, care să prevadă ca obiectiv fundamental al României până în 2013– dar şi pentru perioada 2014-2020– creşterea capacităţii de absorbţie a fondurilor europene.” Mingea este acum în terenul Puterii portocalii. Chiar dacă TVR şi AGERPRES, acaparate ca fief-uri portocalii pe bani publici, nu bagă-n seamă această scrisoare deschisă, nu înseamnă că ne aflăm într-o situaţie de genul scrisorii pierdute din comedia lui Caragiale. Este şi motivul pentru care am făcut cunoscute măcar o mică parte din ideile lui Victor Ponta.

*

Pe o temă oarecum similară, Leonard Orban, ministrul cu Absorbţia Fondurilor Europene, atrăgea atenţia: “CE va întrerupe luni sau marţi plăţile pentru POSDRU – programul operaţional de dezvoltare a resurselor umane -, nu exclud să mai apară astfel de accidente.” Şi dacă, totuşi, ministrul Leonard Orban se dovedeşte o persoană ce ocupă o demnitate publică deloc întâmplător, fiind şi un ex-comisar al Comisiei Europene. Ne face o analiză exactă, nutrind speranţa că situaţia s-ar putea îmbunătăţi în câteva săptămâni, vine „papagalul” portocaliu Sever Voinescu, vicepreşedinte al PDL şi purtător de vorbe, care afirmă cu siguranţă reluarea plăţilor în luna martie. Acelaşi Leonard Orban sublinia că între 2007-2013 România ar trebui să absoarbă 4,25 miliarde euro, din care contribuţia UE este de 3,47 miliarde de euro. Domnia sa recunoaşte că în 2011, fuseseră blocate plăţile de Comisia Europeană pe programul operaţional regional şi apoi extinsă măsura la toate programele. Proces care a fost deblocat în luna decembrie 2011, iar acum vor fi iar întrerupte plăţile. Mai priceapă cine ce-o vrea. Guvernul spune una, iar Sever Voinescu o ţine tot pe mirişte!

Ion Predoşanu

P.S.: Şi Dosarul DNA în care sunt implicate, adică urmărite penal pentru prăduirea a vreo 80.000 de euro proveniţi dintr-un proiect POSDRU, de la Comisia Europeană – foste cadre – directorul C. Bălă şi adjunctul său D. Lăzăroiu -, dar şi actuale cadre (8 plus 15 la număr!) ale Penitenciarului Târgu Jiu continuă. Păi cum să ne fie ridicată suspendarea de la Comisia Europeană din moment ce urmăriţii penal sunt bine mersi, liberi şi plătiţi de stat ca şi cum nimic „n-au mâncat şi nici gura nu le miroase (I. Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here