Ochelari de soare cu probleme, descoperiţi de comisarii CJPC Gorj

155

Reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor( CJPC) Gorj au sancţionat, în urma controalelor efectuate în perioada 6-17 august, mai mulţi operatori economici din localităţile Târgu-Jiu, Lainici, Rovinari, Motru, Tismana iar valoare amenzilor a fost în cuantum de 7.600 lei. Aceştia au dispus, de asemenea, măsuri de oprire temporară de la comercializare a aproximativ 400 de perechi de ochelari de soare, în valoare de 6.550 lei.

Cu ocazia acţiunilor desfăşurate de către inspectorii CJPC Gorj, au fost verificaţi în judeţ un număr de 15 operatori economici, care nu respectau prevederile legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea ochelarilor de soare. S-au verificat 1003 perechi de ochelari de soare în valoare de 26.177 lei. “S-au urmărit, în special, următoarele aspecte: legalitatea funcţionării; informarea consumatorilor cu privire la: existenta informaţiilor privind categoria filtrului, a instrucţiunilor de întreţinere şi curăţare, a avertismentelor, prezentarea acestor informaţii în limba română; existenţa marcajului CE; existenţa declaraţiei de conformitate prin care se atestă ca produsul introdus pe piaţă este în conformitate cu prevederile legale; respectarea prevederilor legale în cazul promoţiilor: data la care încetează oferta, faptul că oferta specială se referă la stocul de bunuri disponibil, data de începere a perioadei în care se aplică preţul special sau alte condiţii specifice”, a precizat Anca Daniela Michi, comisar şef în cadrul CJPC Gorj.

Erori amendate
Controlul a scos în evidenţă următoarele neconformităţi relevante: lipsa informaţiilor privind categoria filtrului; lipsa avertismentelor; instrucţiunile de întreţinere şi curăţare nu erau scrise în limba română; lipsa numelui şi adresei producătorului pe eticheta ce însoţea produsul; informarea în mod complet a consumatorilor asupra faptului că oferta specială se referă la stocul de bunuri disponibil; afişarea preţurilor în mod nevizibil şi într-o formă echivocă, greu de citit. Urmare a constatărilor efectuate de către comisarii CJPC Gorj au fost încheiate un număr de 13 procese verbale de constatare a contravenţiei, valoarea amenzilor contravenţionale aplicate de aceştia fiind în cuantum de 7.600 lei şi au fost dispuse măsuri de oprire temporară de la comercializare a 373 perechi de ochelari de soare în valoare de 6.550 lei.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here