Memorandumul pentru CE Oltenia, pe masa Guvernului

1284

Memorandumul pentru sprijinirea Complexului Energetic Oltenia ar putea fi adoptat în ședința de Guvern din această săptămână. Documentul a fost trimis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri la Ministerul de Finanțe, pentru semnat, după cum a anunțat deputatul PNL de Gorj, Dan Vîlceanu.

„A fost avizat de Ministerul Economiei, e la Ministerul de Finanțe și sper ca la următoarea ședință de guvern să intre. Luni, la ora 09.00, voi avea o discuție cu reprezentanți ai Ministerului Mediului pentru exproprierea pe cauză de utilitate publică de care Cariera Pinoasa are nevoie. Sunt câteva clarificări pe care trebuie să le facem și vă voi ține la curent și cu acest aspect”, a declarat, vineri, Vîlceanu.
Memorandumul conține două tipuri de măsuri, pe termen scurt și pe termen mediu și lung. Pe termen scurt, memorandumul vorbește despre un împrumut de la Ministerul de Finanțe pentru achiziția certificatelor de CO2. Pe termen mediu și lung, memorandumul setează o țintă principală pentru reducerea emisiilor de carbon.
În plus, spune Vîlceanu, acest memorandum nu cuprinde schema de sprijin „pe care cei de la PSD o clamau la un moment dat”, respectiv așa numita taxă de adecvanță CEO, trecută în factura fiecărui român, timp de zece ani. „Nu aceasta este varianta pe care am găsit-o. Este o altă soluție, un împrumut de la trezorerie, și nu de la bănci, pentru certificatele de CO2 pentru 2019 și atât, după care urmează o altă schemă de ajutor de stat”, a mai spus Vîlceanu.

„Un program amplu”
Documentul este unul destul de amplu care creionează și viitorul legat de procesul de decarbonare a Complexului Energetic Oltenia. „Un target pe care-l putem atinge doar prin realizarea unui mix propriu, scoțând grupuri pe cărbune și venind în contrapartidă cu grupuri pe gaz”, a spus managerul Sorin Boza, citat de Mediafax.
Complexul Energetic Oltenia ar urma să construiască trei parcuri fotovoltaice de câte 100 de MW fiecare și să crească capacitatea de producție a două microhidrocentrale, pe lângă convertirea termocentralei pe cărbune Craiova 2 pe gaze. „Deci este un program amplu care îi va oferi Complexului Energetic Oltenia, la final, o stabilitate și o direcție spunem noi corectă bazându-ne pe ideea aceasta de decarbonare, până în momentul în care cărbunele va fi eliminat, după anul 2035”, mai arată Boza. Din sursele proprii, CE Oltenia nu poate plăti toate certificatele de emisii, în condițiile în care prețul acestora a crescut constant.
Anul trecut, compania a plătit 1,4 miliarde de lei, în condițiile în care a luat un credit de jumătate de miliard pentru asta, iar pentru acest an are de plată 1,6 miliarde de lei, bani care trebuie plătiți în aprilie 2020 pentru a mai putea produce energie electrică.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here