Medicii de la Spitalul Judeţean Târgu-Jiu pregătesc revolte: “Ne-a ajuns cuţitul la os”

326

Colegiul Medicilor Gorj a găzduit ieri o şedinţă cu purtătorii de halate albe în care s-au discutat pe faţă problemele care le creează plecarea doctorilor, în număr tot mai mare, din cadrul SJU Târgu-Jiu. S-a specificat carenţa de personal specializat, lipsurile cu care se confruntă angajaţii în activitatea din cadrul unităţii sanitare, dar şi tensiunile tot mai mari sub care îşi desfăşoară munca. S-au făcut acuzaţii şi la adresa managementului privat impus în spital, pe motiv că unitatea nu este pregătită pentru acest timp de conducere, şi s-a reclamat că medicii nu beneficiază de ajutor şi înţelegere la nivel judeţean. Doctorul Gheorghe Stanciu, lider al sindicatului medicilor din această unitate medicală, a menţionat, de asemenea, că, pentru îndreptarea situaţiei, dacă SOS-ul adresat ieri nu va fi înţeles, s-a luat în calcul şi pregătirea unor revolte, doctorii fiind pregătiţi să iasă în stradă.

Ana Băleanu, şefa Colegiului Medicilor Gorj, a fost amfitrionul întâlnirii organizate joi, la ora 13.00, în cadrul acestui organism, întrunirea având menirea de a trage un semnal de alarmă în legătură cu situaţia ingrată în care a ajuns Spitalul Judeţean, dar şi cei care lucrează în această unitate medicală. A fost susţinută de aproape de aproximativ 20 de doctori, participanţi la şedinţă, care s-au dovedit mai mult decât deschişi în faţa presei. Doctorul Stanciu a specificat că spitalul va rămâne fără doctori deoarece în privat medicii sunt mult mai bine plătiţi, şi pleacă rând pe rând din spital pentru a presta la propriile cabinete medicale. Stanciu a explicat să se confruntă cu o carenţă de doctori în propria secţie şi deşi a cerut personal, managerul Manu a decis să-i subţieze personalul secţiei. Dr. Stanciu nu a fost singurul vehement în explicaţii, după ce a spus că SJU nu este pregătit de management privat şi că Vlădoianu a avut o singură întâlnire cu doctorii iar Manu doar promite şi nu face nimic, luând cuvântul şi alţi doctori aflaţi în sală. “Nu există niciun fel de colaborare între medici şi administraţie. (..) Mi se pare normal ca un manager de spital să vină, măcar o dată pe lună sau pe săptămână în secţii, să discute cu medicii, să le ia apărarea. Dar nu s-a întâmplat asta”, a spus dr. Stanciu.

Picture028Problemele cunoscute, dar netratate
Dr. Claudiu Soare a spus că niciodată nu a fost situaţia de acum în spital, dar şi că tuturor le-a ajuns “cuţitul la os”. “Eu, personal, de când sunt în acest spital nu m-am simţit atât de jignit ca aşa cum mă simt în ultimul timp, de către doamna manager. Este inadmisibil, ne jigneşte ca şi persoane, ne jigneşte inteligenţa, răbdarea, absolut orice. Vorbim una cu dumneaei, iar dânsa face cu totul şi cu totul altceva. Nu se poate. Cred că dumneaei ar trebui să se gândească foarte bine că nu suntem supuşii dumneaei, în niciun caz. Suntem oameni care, eventual, ar putea să contribuie la bunul management al dumneaei, dar s-ar putea să ne fi ajuns cuţitul la os şi să ne fi săturat de prezenţa dumneaei în mijlocul nostru”, a declarat dr. Soare.
Medicul a explicat că în sălile de operaţii sunt probleme cu oxigenul, dar şi că sunt şi alte probleme legate de ecograf. A fost susţinut deaproape de dr. Mergea şi el revoltat pentru situaţia în care a ajuns spitalul, pentru lipsuri şi pentru tensiuni. Doctorul ginecolog Pătrăşcoiu a rămas şocat când a auzit că Manu luase decizia să unească secţiile de Obstetrică cu cea de Ginecologie, fără ca măcar să discute cu el. Şi alţi doctori au luat cuvântul discutându-se de aparatura defectă, cea de endoscopie şi colonoscopie, despre lipsa contractelor pentru service la aparatura veche de peste un deceniu, şi care este ţinută permanent în priză, fără pauză.
Doctorii au vorbit şi de tensiunile sub care îşi desfăşoară activitatea, de faptul că au fost monitorizaţi de anchetatori luni la rând, de faptul că fac gărzi şi activitate continue care le afectează sănătatea, dar şi că din acest motiv actul medical are de suferit. Au criticat însă declaraţiile lui Manu prin care aceasta a susţinut că “80% dintre medici îşi condiţionează actul medical” având pretenţii de la pacienţi. Medicii susţin că Manu nu are dreptate şi că îi cer să dea şi exemple sau să îi sancţioneze pe cei de care are dovezi în acest sens.
Cert este că există o mare solidaritate între medici şi un mare disconfort creat de managementul privat. Se cer soluţii şi ochii tuturor se îndreaptă spre Consiliul Judeţean Gorj care are în grijă unitatea medicală chiar dacă managementul i-a fost dat, prin contract Tetraedru Medical Consulting.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here