Maraton de filme documentare dedicate lui Brâncuşi

659

La finele acestei săptămâni, la Cinema Muzeul Ţăranului Român se va derula evenimentul Bucharest Art Film Festival, derulat de Asociaţia Docuart şi Institutul Cultural Român. Manifestările presupun o serie de activităţi derulate celui care a fost supranumit părintele sculpturii moderne, Constantin Brâncuşi.

Această primă ediţie a festivalului de(spre) artă îi este dedicată lui Constantin Brâncuşi, aducând în atenţie materiale bogate privind viaţa şi opera sa, în anul în care se împlinesc 140 de ani de la naşterea marelui sculptor. Deschiderea festivalului va avea loc joi, 8 septembrie 2016, la Institutul Cultural Român. Startul Bucharest Art Film Festival (BAFF) este marcat de “Brancusi filmé”, documentar de arhivă cu imagini de şi cu Brâncuşi din perioada 1922-1938. Imaginile vor fi acompaniate live de improvizaţia pianistică a muzicianului Mircea Tiberian. În cadrul festivalului vor fi organizate dezbaterile “Arta publicitară: campaniile şi endorserii de cultură” şi “Arta de a ne iubi patrimoniul”, evenimente la care vor participa specialişti în domeniu. De asemenea, va fi şi un seminar cu rol de lecţie introductivă în viaţa şi opera artistului căruia îi este dedicată prima ediţie: “Brâncuşi pentru începători”.
“Din data de 8 septembrie şi până pe 11 septembrie, la Bucureşti va avea loc Bucharest Art Film Festival, fiind un festival de film documentar organizat de Asociaţia Docuart. Toate zilele de festival îi sunt dedicate lui Constantin Brâncuşi. La Cinematograful Muzeului Ţăranului Român vor avea loc proiecţii cu diferite filme legate de opera sau de viaţa lui Constantin Brâncuşi. În data de 8 la Institutul Cultural Român care este organizator al acestui eveniment, va avea loc o conferinţă de presă unde Primăria Municipiului Târgu-Jiu va fi reprezentată de mine. Nu doar că vor fi filme documentare despre Brâncuşi, ci şi dezbateri despre Brâncuşi cu tineri artişti plastici, cinefili, oameni de cultură, ci vor fi şi seminarii pe diverse teme conexe lui Constantin Brâncuşi. Tot evenimentul se încheie cu o prezentare de modă, o colecţie de veşminte, obiecte realizate sub influenţa sculpturilor brâncuşiene. Foarte interesant va fi filmul ce va fi proiectat vineri seară. Este vorba despre «În căutarea tatălui pierdut», regizat de Ionuţ Tăianu, şi este povestea lui John Constantin Brâncuşi Moore despre care se spune că este fiul lui Constantin Brâncuşi. Va fi interesantă povestea, vizita lui pe parcursul a trei zile la Târgu-Jiu şi Hobiţa. Sper că vom aduce acest film şi la Târgu-Jiu şi să-l proiectăm pentru târgujieni. Iniţiatorul acestui proiect este regizorul Cornel Mihalache cel care a realizat mai multe filme despre Brâncuşi. A atacat în filme povestea falsurilor, demontarea Coloanei la Târgu-Jiu. Mihalache este membru al Consiliului Ştiinţific al Centrului de Cercetare, Promovare şi Documentare Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu, deci este unul din cei 14 specialişti pe care i-am atras pe a căror experienţă ne bazăm atunci când dorim să iniţiem diverse proiecte”, a declarat viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, Adrian Tudor.
Evenimentul este organizat de Asociaţia culturală Docuart şi Institutul Cultural Român (ICR), având ca parteneri Uniunea Cineaştilor din România (UCIN) şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MȚR). Printre obiectivele festivalului se numără promovarea formelor şi produselor de artă naţionale, promovarea creaţiilor de film despre artă şi aducerea la suprafaţă a moştenirii lăsate de Constantin Brâncuşi.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here