Management politic

337

bunila 002Noul preşedinte al liberalilor gorjeni este Dian Popescu, un preşedinte căruia i s-a scandat numele în sală, înainte de a fi ales, ca şi cum liberalii ar fi văzut în el un salvator. Din acest punct de vedere, Dian Popescu va trebui să compună un exerciţiu politic delicat, mai ales că Radu Angheloiu şi-a bazat discursul pe condamnarea aliaţilor de la PSD, care l-au menţinut şi îl menţin în funcţie.

Angheloiu, de la care se aştepta o prestaţie echilibrată, a alunecat nepermis în zona discursului ieftin. În acest fel, el n-a câştigat voturi, ci le-a pierdut.

Dian Popescu şi-a dovedit capacitatea de a anticipa foarte bine dorinţa de schimbare a liberalilor gorjeni, care au văzut în el, mai ales după asocierea cu Orzan, un om de echilibru de care partidul avea nevoie. Dian anunţându-i pe liberali că nu va candida la o funcţie electivă în judeţ, lasă deschisă poarta afirmării pentru oricare alt personaj politic şi, în acelaşi timp, dacă va valorifica potenţialul de simpatie şi-l va dubla cu ştiinţa negocierilor, s-ar putea ca jocurile sale politice să fie periculoase şi pentru PSD şi pentru PDL, ţinând în tensiune ambele formaţiuni politice. Să recunoaştem, această manieră interesantă, va reduce substanţial capacitatea de anticipare a parteneriatului sau adversităţilor.

Dian Popescu are însă suficiente resurse pentru a se situa în postura de arbitru al politicii gorjene, mai ales într-un moment în care clasa politică nu este reformată. În interiorul clasei politice gorjene, Dian Popescu este el însuşi un personaj aparte, care afişează în fiecare mediu liberal deschidere şi siguranţă, lucruri care au lipsit politicii acestui partid în ultimii 5-6 ani. Jocul viitorului ar putea fi un şoc al viitorului dacă Dian va retrage sprijinul pentru Angheloiu şi îl va susţine în postul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean pe Gheorghe Orzan, un liberal recunoscut pentru poziţia sa dură faţă de Dan Ilie Morega. De altfel, deputatul Morega a ales să nu fie aproape de foştii săi colegi de partid, participând în aceeaşi zi şi aceeaşi oră la Congresul Experţilor Contabili de la Bucureşti. Materialele informative pe care el le-a trimis la Congres n-au fost suficiente pentru a-i determina pe liberali să renunţe la entuziasmul schimbării. Cum, la fel de insuficientă a fost şi procesiunea cu baloane cu heliu şi îndemnul electoral „Contez pe tine!” al lui Radu Angheloiu.

Meciul alegerilor s-a închis cu victoria scontată a lui Dian, victorie care, în mod paradoxal, îl trimite la muncă, pentru că în teritoriu partidul trebuie fundamental reorganizat şi scos din starea de boemă politică în care s-a aflat până în prezent. Altfel ascensiunea lui Crin Antonescu, nu va fi urmată la alegeri de procente în plus pentru partid.

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here