Liniştea dinaintea furtunii

536

Se intră pe ultima turnantă cu 12 alergători pentru cea mai înaltă funcţie în stat. Sătui de un preşedinte rasat, din specia Tabula rasa, românii prea umiliţi din toate punctele de vedere în cei aproape cinci ani de circ şi scandal politic şi nu numai sunt chemaţi la urne.

Cu tot plictisul şi cu toată lehamitea faţă de politică e foarte importantă prezenţa la urne în secţii de votare – normale sau speciale – întrucât este foarte posibil ca voturile exprimate să nu dea şansa celor care încearcă fraudarea alegerilor să şi reuşească acest oribil lucru.

Când actualul preşedinte nu se poate lăuda cu mai nimic bun ca realizare a sa, nici nu-i de mirare că transferă discuţiile şi dezbaterile publice în derizoriu. Şi o încasează, aşa cum s-a întâmplat la Cluj, când surprinzătorul preşedinte al PNL, carismaticul candidat la preşedinţie onest şi inteligent Crin Antonescu, l-a băgat foarte adesea în corzi.
*
Citeam ieri o analiză transmisă de Transparency International (TI) de-a dreptul îngrozitoare. România ocupă ultimul loc, în anul 2009, din Uniunea Europeană în clasamentul din punctul de vedere al indicelui de percepţie a corupţiei, la egalitate cu Bulgaria şi Grecia. Ce este mai grav, Bulgaria a înregistrat o creştere de la 3,6 la 3,8, atâta cât are şi ţara noastră, iar Grecia a regresat de la 4,7 la acelaşi 3,8. Este pentru prima dată, din anul 2002, când în domeniul luptei anticorupţie nu s-a înregistrat nici un progres de la un an la altul. Vina o poartă lipsa de coordonare strategică în privinţa măsurilor legislative şi constituţionale. Ar mai fi de precizat că TI clasează ţările lumii în funcţie de gradul în care e percepută corupţia în rândul oficialilor şi politicienilor şi reflectă opinia oamenilor de afaceri şi a analiştilor din întreaga lume, inclusiv a experţilor din fiecare ţară evaluată.
Şi atunci să ne mai mirăm de incompetenţa unui protejat prezidenţial precum veşnicul ministru al Justiţiei ex-liberal, Cătălin Predoiu, atât de lăudat şi agreat de preşedintele Traian Băsescu şi PD-L, ca un veritabil ministru capabil să scape România de monitorizarea pe justiţie din partea Uniunii Europene? Monitorizare de care, după cum bine se ştie, România n-a scăpat. Dar nici Cătălin Predoiu n-a fost schimbat. La fel cum nici protejaţii preşedintelui Traian Băsescu din fruntea numeroaselor dosare nerezolvate – Daniel Morar indispensabilul ori Laura Codruţa Kovesi. Cât despre Monica Macovei, ce să mai ne amărâm degeaba. Fostă ministresă la Justiţie, Monica Macovei era la fel de utilă pe când, se zice, activa la MISSA lui Gregorian Bivolaru scăpatul. La fel cum a scăpat de justiţia română şi de cea internaţională şi mai celebrul Omar Hayssam, alt favorizat al omului din capul statului, deşi Băsescu nu recunoaşte, dar nici nu se disculpă prin desecretizarea dosarului gros al sirianului. Pe Monica Macovei a rejectat-o sistemul juridic românesc ce să mai vorbim. Ne-am răci gura cu oamenii preşedintelui.
*
Mai ieri, fostul preşedinte Ion Iliescu, preşedinte de onoare al PSD, afirma că problema fundamentală a României este necesitatea înlăturării lui Traian Băsescu. Unul care încă se află în fruntea sondajelor lansate pe piaţă. Sondaje care mai au timp să se schimbe ori să fie contrazise de însăşi prezenţa la urne. Liniştea acestor zile fierbinţi ale campaniei electorale de toamnă poate anunţa o furtună. Ce va duce la iminenta schimbare. Vorba sociologului Alin Teodorescu – oamenii gândesc, simt şi acţionează diferit. Chiar mica întâmplare a lansării unei cărţi scrisă de o cunoştinţă a preşedintelui Traian Băsescu, scriitorul româno-american Victor Gaetan, pronunţat de Zeus în neaoşa limbă română drept Găitan, elaborată pe baza dezvăluirilor ex-procurorului Cirpian Nastasiu, ce s-a ocupat de cazul Omar Hayssam poate schimba opiniile alegătorilor. Ori nişte fapte sociale. Sau datul cu bâta-n baltă al candidaţilor la ultimele dezbateri publice televizate ce se mai pot organiza între candidaţi. Una se pare că a fost aseară, iar alta ar mai putea avea loc vineri seara.
*
Cât despre mersul ţărişoarei lăsate de izbelişte, la cheremul aghiotantului prezidenţial interimarul premier Emil Boc, ea rămâne tot fără Bugetul pe anul 2010. Iar Curtea Constituţională a mai declarat ieri că şi Legea Educaţiei clocită de Guvernul Băsescu-Boc este neconstituţională! Dar ce mai este contituţional în ţara păstorită prost de cei doi?
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here