Liderii de sindicat din BCR Gorj, disponibilizaţi ilegal

398

Vasile Galbenu, preşedintele Comitetului Sindical Gorj al BCR, şi colegul său, Nicolae Vasile, membru în acelaşi sindicat, au câştigat la Tribunalul Gorj, prima luptă cu angajatorul, considerat cea mai mare bancă din ţară. Banca Comercială Română(BCR) îi disponibilizase pe cei doi de la locurile de muncă, în toamna anului trecut, fără să ţină cont că ambii fac parte din sindicatul BCR. Instanţa de fond a decis reîncadrarea celor doi la vechile locuri de muncă şi salariile restante, dar BCR a făcut apel, luna trecută, la sentinţă. Dosarele celor doi se află, de săptămâna trecută, pe rolul Curţii de Apel Craiova, instanţa nestabilind încă primele termene de proces.

BCR a pierdut pe fond ambele procese intentate de cei doi lideri sindicali de la Gorj care fuseseră concediaţi în cadrul procesului de restructurare derulat anul trecut de instituţia bancară. Vasile Galbenu şi Nicolae Vasile nu au stat pe gânduri şi au reacţionat dorind să-şi facă dreptate la instanţă, ambii reclamând că disponibilizarea lor nu a respectat legislaţia în vigoare. Deşi acţiunea lui Galbenu este înregistrată în septembrie, abia în ianuarie a acestui an a început efectiv procesul, care s-a terminat însă, la instanţa de fond, pe 20 martie. La fel se întâmplă şi cu colegul acestuia de sindicat, care primeşte o sentinţă favorabilă în aceeaşi zi. Tribunalul Gorj a decis astfel ca atât Vasile Galbenu, cât şi Nicolae Vasile, să fie reintegraţi pe posturile pe care le-au deţinut înainte să fie concediaţi.

deschidereDespăgubiri pentru sindicalişti
Instanţa de fond a mai hotărât ca BCR să le achite celor doi despăgubiri constând în drepturile salariale ce li s-ar fi cuvenit pe perioada cuprinsă între data concedierii şi data reintegrării efective la valoarea indexată, în funcţie de rata inflaţiei. De asemenea, banca este obligată să le plătească acestora şi despăgubiri constând în diferenţele dintre comisioanele/dobânzile practicate pentru salariaţii BCR şi non-salariaţii BCR, aferente operaţiunilor prin conturile personale şi a câte unui credit aflat în derulare, corespunzător perioadei menţionate, conform deciziei tribunalului. În cazul lui Vasile Galbenu, salariile compensatorii de plătit se ridică la 55.240 lei, iar în cel al lui Nicolae Vasile, la 72.020 lei, potrivit aceleiaşi surse.

Funcţia sindicală, motiv de concediere
Vasile Galbenu a explicat că la disponibilizarea sa şi a colgului său nu s-a ţinut cont că exercită funcţii în cadrul sindicatului BCR. Sentinţa de fond nefavorabilă a determinat juriştii BCR să reacţioneze declarând în luna mai apel împotriva sentinţei date de Tribunalul Gorj, în ambele dosare.
Procesele se judecă, vor începe din toamnă, urmare a vacanţei judecătoreşti, la Curtea de Apel Piteşti.
Conducerea celei mai mari bănci din ţara noastră a anunţat, la sfârşitul anului trecut, că în 2013 au fost concediaţi 1.200 angajaţi cu normă întreagă şi angajate 400 de persoane cu jumătate de normă. Disponibilizările au fost decise în condiţiile în care, în anul precedent, BCR a înregistrat o pierdere de 1,2 miliarde lei, pe fondul creşterii costurilor cu provizioanele.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here