La Gorj, Dian Popescu, Petrescu şi Morega, în noua Alianţă de Centru-Dreapta

114

deschidereCei doi lideri ai partidelor de la Gorj, Dian Popescu şi Ilie Petrescu, care formează acum Alianţa de Centru-Dreapta din judeţul nostru susţin că se aşteptau la un astfel de eveniment şi că vor avea grijă ca noua construcţie politică să funcţioneze.

Şeful liberalilor din Gorj, Dian Popescu completează spunând că oricând este dispus însă să meargă pe acelaşi drum şi cu Partidul Social-Democrat, doar că relaţia trebuie să fie una de colaborare, nu de subordonare. În cadrul noii alianţe ar putea să îşi facă loc şi fostul lider al PNL Gorj, Dan Ilie Morega, care anunţă că a fost curtat asiduu de reprezentanţii PC Gorj pentru a prelua şefia acestei organizaţii, discuţii în acest sens purtându-se şi cu liderii conservatori de la centru.

,,Astăzi, Biroul Politic al PNL a votat în unanimitate, un vot consultativ pentru că nu are putere de decizie deocamdată, constituirea Alianţei de Centru-Dreapta, între PNL şi PC. De asemenea, a decis convocarea Delegaţiei Permanente pentru luni. Este o alianţă care se constituie pe baze programatice şi doctrinare. Este un pas către o construcţie mai largă. Nu este un gest de ostilitate faţă de PSD. PSD este vizat de această Alianţă ca potenţial principal partener în construirea unei alianţe mai largi care să încerce schimbarea radicală a raportului de forţe în România”, a declarat, ieri, Crin Antonescu, preşedintele PNL.

Biroul Politic Central al Partidului Naţional Liberal a adoptat, ieri, cu unanimitate de voturi, propunerea lui Crin Antonescu de încheiere a unei alianţe cu Partidul Conservator. Construcţia politică urmează să se numească Alianţa de Centru-Dreapta. De asemenea, şi Biroul Executiv Central al PC a votat pentru o alianţă cu PNL.

PNL, Dian Popescu: “E o construcţie politică bună!”

La Gorj, cei doi lideri ai partidelor susţin că această construcţie politică este binevenită. “Partidul Naţional Liberal se află pe val în acest moment şi nu poate nega cineva acest lucru. PNL a guvernat patru ani de zile, iar cei care fac o analiză pot constata că a guvernat bine. Cele două partide, PNL şi PC au ales o alianţă pentru că au programe de guvernare apropiate. La nivel local, PNL a avut o relaţie foarte bună cu Partidul Conservator. Suntem dispuşi la o construcţie politică şi cu altă parte, exemplu Partidul Social Democrat. Putem colabora, dacă această relaţie este reciprocă, de colaborare, nu de subordonare”, a declarat liderul PNL Gorj, Dian Popescu.

PC, Ilie Petrescu: “Pregătim alegerile viitoare!”

Şi liderul Partidului Conservator, Ilie Petrescu, susţine că alianţa este o variantă foarte bună. “În primă fază, vor fi întâlniri pentru a stabili modul de comunicare. Doresc să am o întâlnire cu domnul Dian Popescu şi să stabilim cât mai repede modul de comunicare, ce hotărâri urmează să luăm în viitor, în perspectiva alegerilor care urmează”, a declarat liderul PC Gorj, Ilie Petrescu.

PSD, Vasile Popeangă: “Urmează alianţa cu PSD!”

Social-democraţii spun că alianţa PNL-PC este începutul unei construcţii politice puternice în România: “Eu ştiu că astăzi (n.r. ieri) domnul Ponta va avea o întâlnire cu domnii Voiculescu şi Crin Antonescu. Acum e alianţa dintre PNL-PC şi urmează, curând cu PSD, nu este niciun secret. Nu este o alianţă separată, este începutul unei alianţe puternice în România pentru că în curând urmează cu PSD”, a declarat deputatul PSD, Vasile Popeangă.

Gabriela Mladin

 

Morega, posibil şef la PC Gorj

sediu pcNici nu s-au terminat bine comentariile iscate pe marginea anunţului cu privire la posibila retragere din viaţa politică a judeţului, că ieri Dan Morega a reapărut pe scenă cu o veste şi mai interesantă. Deputatul a confirmat oficial că, în ultimele luni, a fost curtat de reprezentanţi ai Partidului Conservator pentru a prelua şefia filialei judeţene. Discuţiile s-au purtat cu şefii de la centru ai conservatorilor, în cazul acceptării ofertei, Morega putând deveni unul dintre parlamentarii care ar putea ajuta PC să îşi formeze grup propriu în Camera Deputaţilor. Parlamentarul independent spune însă că de abia prin vară va da un răspuns la oferta primită, chiar dacă ieri PNL şi PC au decis să formeze o alianţă în perspectiva viitoarelor alegeri. „Discuţiile pe tema asta le am de cel puţin 4-5 luni, dar îmi menţin decizia luată anterior, de a nu reveni într-un partid politic cel puţin până spre sfârşitul primăverii sau începutul verii. Nu am dat niciun răspuns, vă pot garanta lucrul acesta. Până în vară voi lua însă o decizie şi o voi comunica”, declară Morega. Deputatul apreciază că este tentat de o apropiere de PC în contextul în care acest partid a decis să formeze o alianţă cu PNL, partid a cărui filială a condus-o în ultimii ani la nivel de judeţ.

Mai aproape de PNL

„Eu nu m-am desprins definitiv de zona liberală, dar nu mă pot apropia din nou de această mişcare politică atâta timp cât Crin Antonescu se comportă ca un despot. I-a marginalizat acolo pe toţi, începând cu Călin Popescu Tăriceanu şi continuând cu Varujan Vosganian, Dan Ruşanu sau Teodor Meleşcanu. Văd că mai vrea şi alianţă cu PSD, deşi liberalii nu ar ieşi prea câştigaţi dintr-o asemenea asociere, şi de aceea spun că nu am dat un răspuns la oferta primită din partea conservatorilor”, declară Morega.

Deputatul Dan Morega a demisionat din PNL în luna iunie a anului trecut, după ce a condus filiala de la Gorj timp de cinci ani. Anterior, el a fost prefect al judeţului cu sprijin PDSR, candidat la Primăria Târgu Jiu din partea fostei Alianţe pentru România, precum şi fost candidat pentru un post de consilier judeţean din partea Partidului România Mare. Morega a devenit şef al PNL Gorj în vara anului 2004, prin fuziunea acestui partid cu fostul PNL Câmpeanu, a cărui filială deputatul o conducea la nivel de judeţ în acel moment. În anul 1992 acesta a fost ales consilier judeţean independent, fiind singurul care a obţinut un astfel de mandat.

PC Gorj îl are ca preşedinte interimar de doi ani pe fostul senator PRM Ilie Petrescu, alegerile din organizaţie fiind amânate de mai multe ori în cursul anului 2010. Ex-senatorul a fost ieri la Bucureşti, însă spune că nimeni nu l-a informat despre o eventuală cooptare a lui Morega la conducerea PC Gorj, motiv pentru care nici nu a comentat mai mult pe această temă.

Gelu Ionescu

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here