Judecătorul Merişescu l-a pus în libertate pe “măcelarul” Mânzăraru

375

Florin Mânzăraru, criminalul de la Topoloveni, cel care a ucis şi tranşat, la fel ca un măcelar, o femeie în vârstă de 36 de ani, după ce a violat-o, a fost pus în libertate tocmai de o instanţă de la Târgu-Jiu. Judecător de şedinţă se ştie că a fost Mihai Merişescu cel care a aprobat ca Mânzăraru, care îşi ispăşise patru ani din pedeapsa de opt primită pentru viol, să fie lăsat în libertate pentru bună purtare. Asta după ce judecătorul delegat de la Penitenciarul Târgu-Jiu, Petrişor Constantin Lupulescu, a considerat că Mânzăraru nu trebuie eliberat, cererea sa nefiind aprobată de către comisia unităţii de detenţie. În aprilie însă Mânzăraru a ieşit de pe poarta Penitenciarului Târgu-Jiu, liber, şi a comis la scurt timp o crimă cu sadism pentru care este la un pas de detenţia pe viaţă. Ne întrebăm, cu stupoare, cum a fost posibil ca un criminal de asemenea speţă să fie lăsat în libertate după ce a comis jumătate din detenţie?

Florin Mânzăraru, în vârstă de 36 de ani, criminalul din Argeş, a fost condamnat în urmă cu 5 ani şi jumătate pentru viol. Asta pentru că abuzase sexual o tânără pe care a tăiat-o apoi cu un cutter. Victima a părăsit însă ţara de frica agresorului, condamnat şi închis, care, se vehiculează, că o ameninţa din puşcărie că o dată eliberat se va răzbuna pe ea. Violatorul şi-a ispăşit 5 ani şi 3 luni după gratii, iniţial la penitenciarul din Timişoara, apoi la cel de la Colibaşi şi în final poposind la Penitenciarul Târgu-Jiu, unde a fost trimis cu o pedeapsă care îi impunea, în mod surprinzător, un regim de detenţie deschis. Aceste decizii se dau, de regulă, când condamnatul mai are de ispăşit doar un an de pedeapsă şi nu patru câţi avea Mânzăraru la momentul respectiv. Cu toate acestea, Mânzăraru ajunge la unitatea de detenţie de la Târgu-Jiu beneficiind de multă libertate. El trecuse prin numeroase programe de educaţie şi religie, care l-au indicat ca un bun creştin şi un deţinut model. Asta chiar dacă programele religioase pe care le parcursese nu erau dedicate religiei ortodoxe.

Criminalul ajunge la Târgu-Jiu în august 2012
Şi astfel, Mânzăraru ajunge spăşit la Penitenciarul Târgu-Jiu la finalul lunii august anul trecut. În ianuarie, sătul de detenţie, ajunge în faţa comisiei de eliberare a Penitenciarului Târgu-Jiu, compusă din directorul închisorii, Ion Popescu, şi încă doi şefi, dar condusă de judecătorul delegat al unităţii de detenţie. Cererea sa este respinsă în ianuarie fiind amânat pentru următoarea şedinţă. Judecătorul delegat Lupulescu respinge cererea, arătând că Mânzăraru nu trebuie pus în libertate, atâta timp când condamnarea sa din 2008, se finaliza undeva în 2016. În ciuda avantajului creat la Colibaşi, Mânzăraru se trezeşte respins de comisia de eliberare şi atacă însă răspunsul primit la Judecătoria Târgu-Jiu.
Se pare că, anterior, i se mai respinsese două astfel de cereri de eliberare condiţionată, dar la a treia a găsit înţelegere. Lui Mânzăraru i se respinge de către Judecătoria Târgu-Jiu cererea de eliberare condiţionată la finalul lui ianuarie, şi o alta la începutul lunii martie.

Eliberat condiţionat pentru că a dat dovezi de “îndreptare”
Pe 28 martie 2013 judecătorul de şedinţă dă următoarea sentinţă: “admite propunerea formulată de Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Tg-Jiu, privind pe condamnatul Mînzăraru Florin, fiul lui Costică şi Maria, născut la data de 21.04.1975, deţinut în prezent în Penitenciarul Tg-Jiu. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Mînzăraru Florin, aflat în executarea mandatului nr.128/2008 emis de Judecătoria Topoloveni, în baza sentinţei penale nr.74/2008. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului, din care suma de 100 lei reprezentând onorariu avocatului din oficiu va fi suportată în avans din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu recurs în termen de 3 zile de la comunicare pentru condamnat şi de la pronunţare pentru procuror”.
În decizia de punere în libertate, instanţa a notat: “a participat la activităţi menite să conducă la reintegrarea socială, a obţinut câştig prin muncă152 zile, 14 recompense, nu a comis abateri disciplinare, dând dovezi temeinice de îndreptare, apreciindu-se de aceea ca scopul preventiv, educativ al pedepsei a fost atins până în prezent, fiind îndeplinite cerinţele legale”.
Mânzăraru fusese evaluat periodic din punct de vedere social şi educativ evaluările în cauză făcute la Târgu-Jiu, din august până în aprilie, fiind luate în calcul de Comisia de eliberare condiţionată.

Pe 2 aprilie criminalul era liber
Pe data de 2 aprilie, Mânzăraru ieşea pe porţile Penitenciarului Târgu-Jiu liber ca pasărea cerului. Se întoarce acasă la Topoloveni, bani avea deoarece mai totodată familia lucra în străinătate, rudele asigurându-i astfel confort financiar după gratii. Săptămâna trecută însă este reţinut pentru o crimă abominabilă după ce trupul unei femei, decapitat şi fără membre este găsit în albia râului Argeş. Crima se petrece în noaptea de 24 spre 25 mai, femeia fiind luată de Mânzăraru cu maşina de la ocazie.
Criminalul şi-a recunoscut fapta, Florin Mânzăraru, arestat preventiv pentru 29 de zile, a precizând anchetatorilor că a întreţinut relaţii sexuale cu victima, care ar fi fost acceptate de către aceasta, după care a ucis-o, tranşând cadavrul în cada apartamentului său din oraşul argeşean Topoloveni. Pentru fapta sa, Mânzăraru riscă detenţia pe viaţă.
Anamaria Stoica
Ion Predoşanu

Sistemul erodat al justiţiei
Florin Mânzăraru a fost trimis în judecată în 10 martie 2008 pentru viol. Acesta fusese arestat preventiv în februarie 2008, fiind acuzat ca a violat o tânără. Judecătoria Topoloveni l-a condamnat pe Mânzăraru, în 15 iulie 2008, la opt ani de închisoare cu executare. Instanţa l-a obligat să-i plătească victimei daune morale de 105.000 de lei. Decizia a fost contestata de acesta la Tribunalul Argeş, care în 3 noiembrie 2008 i-a respins recursul şi a menţinut condamnarea dispusă de Judecătoria Topoloveni, decizia fiind definitivă. După ce a fost condamnat, Mânzăraru a fost încarcerat în Penitenciarul Colibaşi. În ianuarie 2013, Florin Mânzararu a cerut Judecătoriei Piteşti să fie eliberat condiţionat, după executarea a doua treimi din pedeapsa de opt ani de închisoare primită pentru viol. Instanţa a dispus, în 22 ianuarie 2013, declinarea competenţei de soluţionare a cererii formulate de Mânzararu la Judecătoria Targu-Jiu, în condiţiile în care acesta fusese transferat în Penitenciarul Targu-Jiu. În 26 februarie, Judecătoria Târgu-Jiu i-a respins cererea de eliberare condiţionată. El mai formulase o cerere de eliberare condiţionată şi în 12 februarie 2013, şi aceasta fiind respinsă, în 5 martie, de Judecătoria Târgu-Jiu. În 27 martie, Florin Mânzăraru a solicitat din nou să fie eliberat, iar o zi mai târziu, Judecătoria Târgu-Jiu a admis propunerea formulata de Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here