Judecătoare reclamată de Potârcă pentru discriminare

151

Fostul candidat la Preşedinţia României, Constantin Ninel Potârcă, anchetat în mai multe dosare penale pentru acuzaţii de evaziune fiscală, într-unul dintre ele fiind găsit nevinovat acum, a depus o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii, acuzând o judecătoare din cadrul Tribunalului Gorj de faptul că l-ar fi discriminat în timpul unei şedinţe de judecată. Acesta a solicitat inclusiv sprijinul asociaţiei Romani Criss, menţionând că doar aşa romii ar putea fi trataţi egal în sălile de judecată.

Potârcă spune în plângerea depusă la CSM că atât el, cât şi avocata sa, Andreea Mitran, au fost daţi afară din sala de judecată pe considerentul că ar fi „rromi din cartierul Meteor”. Incidentul a avut loc pe 11 martie la Tribunalul Gorj, la un proces în care lichidatorul judiciar al uneia dintre firmele sale, Matei Catrinoiu, a cerut antrenarea răspunderii materiale a lui Potârcă pentru falimentul Siatra Prod SRL. Cererea respectivă a fost pusă în discuţie de judecătoarea Antoaneta Popescu după ce aceasta a precizat că întregul proces se reia în baza unei decizii a Curţii de Apel Craiova, la care nu ajunsese motivarea sentinţei luate deja în acest caz încă de anul trecut de Tribunalul Gorj. Judecătoarea a menţionat că la mijloc ar fi o „eroare”, întrucât motivarea ar fi fost trimisă la Craiova, dar Potârcă a spus că nu-l privesc erorile respective, el dorind să depună, prin avocata sa alte documente la dosar, prin care să-şi apere cauza.
„A zis că am avut timp să mă apăr destul fiind vorba de atâtea miliarde, reproşându-i avocatei mele că se afişează cu astfel de oameni ca mine, ce provin din cartierul Meteor, locuit în mare parte de rromi. Afirmaţia dânsei m-a determinat să o întreb dacă atitudinea ostilă avută faţă de mine decurge din faptul că sunt rrom, la care dânsa a solicitat să părăsesc sala de judecată, chemând jandarmii pentru acest lucru, în ciuda efortului meu de a evidenţia că modul în care dânsa procedează nu este corect, cel mai probabil din cauza legăturilor de prietenie sau rudenie avute cu lichidatorul judiciar Catrinoiu Matei, soţia acestui lichidator fiind judecător în cadrul Tribunalului Gorj”, precizează Potârcă în plângerea sa. Potârcă afirmă că, la scurt timp după ce jandarmii l-au dat afară din sala de judecată, din sală a fost scoasă şi avocata sa, Andreea Mitran, care a menţionat că judecătoarea respectivă i-ar fi reproşat faptul că „şi tu eşti tot de pe Meteor, adică ţigancă”.
Aceste lucruri sunt menţionate în plângerea înaintată la CSM, dar şi către asociaţia Romani Criss, căreia Potârcă îi cere sprijinul pe considerentul că rromii ar fi discriminaţi, printr-un astfel de comportament, la toate instanţele de judecată. El precizează în plângerea către CSM că aşteaptă un răspuns pentru a se adresa ulterior şi altor foruri, inclusiv internaţionale, fostul prezidenţiabil fiind decis să îşi caute dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here