Izolarea lui Băsescu!

245

foto predo 2Ideea nu-mi aparţine, ci este a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, cel supranumit „mogul” de însuşi preşedintele Traian Băsescu. Hotărât lucru, cei doi nu se-nţeleg chiar deloc. Nu reluăm atacurile dintr-o parte sau din alta, întrucât nu este treaba noastră.

Şi nici nu ne amestecăm în problemele lui SOV cu Justiţia şi nici nu ne interesează Cazul FDNI. Şi dacă ar fi fost după gratii, iar banii depuşi la FNI de fraieri, să mă ierte cei care se simt jigniţi, ar fi fost returnaţi, într-o democraţie, Sorin Ovidiu Vântu ar fi avut dreptul să-şi spună punctul ori punctele de vedere şi de la pârnaie. Iar Mihai Tatulici să-i fi luat, în acest iluzoriu caz, un interviu. Fie ca om liber şi realizator la Realitatea TV, fie ca un bun coleg de celulă.

Sigur că preşedintele Traian Băsescu a monopolizat cam tot ce se putea aservi intereselor sale. Este de domeniul evidenţei că puterile sale semi-prezidenţiale sunt sporite de subjugarea Guvernului, se-nţelege că şi a Justiţiei, a serviciilor secrete – doar Zeus numeşte directorii SIE şi SRI, iar celelalte servicii sunt mai numeroase decât avea mult hulitul patriot Nicolae Ceauşescu. Comandant suprem este, negociator cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, a se vedea anunţul înrobitorului împrumut de 20 de miliarde de euro, făcut nu de primul ministru Emil Boc şi fără consultarea Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, îl arată ca unul care „el centrează, el dă cu capul!”, cum se spune-n fotbal.

Atunci când opoziţia a reuşit să-l dea jos, prin moţiune de cenzură, pe primul ministru portocaliu, Emil Boc, preşedintele Traian Băsescu l-a propus tot pe acela care s-a dovedit necorespunzător. Practic avem o conducere, la nivelul ţării, nu democratică bazată pe separarea puterilor în stat. Parlamentul îi este aproape la picioare, în privinţa Camerei deputaţilor nu mai încape îndoială, iar la Senat l-a vrut mazilit pe Mircea Geoană. N-a reuşit şi, se pare, nici nu mai are şanse. La vârful PDL se petrec lucruri destul de neclare, înmulţindu-se atacurile la adresa lui Emil Boc. Doar amânarea congresului extraordinar al PDL îl mai ţine-n funcţie pe premierul detestat şi de propriul partid. Există o aripă din PDL care s-a săturat de dictatura actuală, de triumviratul Băsescu-Boc-Udrea şi apropiaţii lor Videanu-Berceanu-Blaga. Se spune că din gruparea aceea ar putea face parte Theodor Baconschi, Monica Macovei şi chiar Theodor Stolojan. Culmea, dizidenţii aceştia ar accepta şi ei, zice-se, colaborarea cu PSD, PC şi PNL.

Pare salutară propunerea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu făcută într-un interviu apărut în ziarul „Bursa”. Acolo, între alte critici echilibrate, SOV îl apreciază pe preşedintele Traian Băsescu drept „Un om mărunt care trebuie izolat pe scena politică”. Aceasta este în viziunea lui Sorin Ovidiu Vântu o cale de urmat. Fusese întrebat despre lucrul minunat care i s-ar putea întâmpla României. Răspunsul său franc este într-adevăr o idee salvatoare.

Pentru că, apreciază SOV, cu forţa nu poate fi dat jos preşedintele Traian Băsescu. După cum bine ştim, Parlamentul nu o va face, el n-o să-şi dea demisia şi încă mai sunt orbi în ţara noastră – portocalii sau nu – care-l mai susţin. Ce-i drept, conform sondajelor de opinie, din ce în ce mai puţini.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here