
Muntele Athos deoarece acolo nu au voie să intre decât bărbaţii. Singurul care a stat în aceeaşi funcţie vreme de 25 de ani în fruntea unei instituţii este gorjeanul Ion Sanda, fost şef al Direcţiei de Cultură Gorj. De câţiva ani încoace, acesta a fost invitat an de an la simpozioane de cultură în Grecia. El îşi aminteşte cu plăcere, când prima vizită la Muntele Athos a fost pe vremea comunismului, iar a doua vizită s-a petrecut în vara anului trecut. „Anul trecut am stat o săptămână, iar soţia a fost cea care m-a însoţit. În acest an, am ocolit Muntele Athos şi am petrecut 10 zile de vis în regiunea Zakynthos”, ne-a declarat Sanda.
În delegaţiile din Grecia, acesta a fost nevoit ca an de an să susţină comunicări despre o temă aleasă de el. „La ediţia din 2009 am vorbit despre momentele de căpetenie din viaţa unui român, în cea de-a treia zi când am sosit în Grecia. În restul zilelor, eu şi cu soţia ne-am distrat şi ne-am îmbogăţit cultural. Cele mai impresionante erau spectacolele de folclor grecesc”, a completat fostul şef de la Direcţia de Cultură Gorj. Participarea sa la ediţia din 2008 a adus numeroase laude la adresa subiectului comunicării sale: civilizaţia cretană.
„Mâncare… jos pălăria”
Întrebat cât de mult i-a plăcut mâncarea tradiţională, Ion Sanda ne-a spus: „Mâncare… jos pălăria. Aveam de ales dintre 30 de feluri de mâncare europeană, iar chelnerii erau mereu la dispoziţia noastră”. După părerea sa, Grecia este o ţară superbă ce ar trebui vizitată an de an, iar pentru comunicările pe care acesta le-a susţinut au primit numeroase felicitări.
Sanda este mândru de faptul că în toate ieşirile în străinătate a fost însoţit de consoarta sa. Aceştia au vizitat şi Sankt Petersburg, iar cu ocazia aecstei călătorii fostul şef de la Cultură a înţeles care este esenţa operelor sculptorului Constantin Brâncuşi de care este atât de ataşat. „Brâncuşi a ştiut să vorbească cu pietrele!”
Izabella Molnar