Ion Sanda, fostul şef al culturii gorjene, este îndrăgostit de Grecia

458

img268Muntele Athos este atracţia principală în destinaţiile de vacanţă ale lui Ion Sanda, fostul director al Direcţiei de Cultură a judeţului nostru. Impedimentul întâlnit la sosirea în Grecia a fost faptul că soţia sa nu a putut vedea…

Muntele Athos deoarece acolo nu au voie să intre decât bărbaţii.  Singurul care a stat în aceeaşi funcţie vreme de 25 de ani în fruntea unei instituţii este gorjeanul Ion Sanda, fost şef al Direcţiei de Cultură Gorj. De câţiva ani încoace, acesta a fost invitat an de an la simpozioane de cultură în Grecia. El îşi aminteşte cu plăcere, când prima vizită la Muntele Athos a fost pe vremea comunismului, iar a doua vizită s-a petrecut în vara anului trecut. „Anul trecut am stat o săptămână, iar soţia a fost cea care m-a însoţit. În acest an, am ocolit Muntele Athos şi am petrecut 10 zile de vis în regiunea Zakynthos”, ne-a declarat Sanda.

În delegaţiile din Grecia, acesta a fost nevoit ca an de an să susţină comunicări despre o temă aleasă de el. „La ediţia din 2009 am vorbit despre momentele de căpetenie din viaţa unui român, în cea de-a treia zi când am sosit în Grecia. În restul zilelor, eu şi cu soţia ne-am distrat şi ne-am îmbogăţit cultural. Cele mai impresionante erau spectacolele de folclor grecesc”, a completat fostul şef de la Direcţia de Cultură Gorj. Participarea sa la ediţia din 2008 a adus numeroase laude la adresa subiectului comunicării sale: civilizaţia cretană.
„Mâncare… jos pălăria”
Întrebat cât de mult i-a plăcut mâncarea tradiţională, Ion Sanda ne-a spus: „Mâncare… jos pălăria. Aveam de ales dintre 30 de feluri de mâncare europeană, iar chelnerii erau mereu la dispoziţia noastră”. După părerea sa, Grecia este o ţară superbă ce ar trebui vizitată an de an, iar pentru comunicările pe care acesta le-a susţinut au primit numeroase felicitări.
Sanda este mândru de faptul că în toate ieşirile în străinătate a fost însoţit de consoarta sa. Aceştia au vizitat şi Sankt Petersburg, iar cu ocazia aecstei călătorii fostul şef de la Cultură a înţeles care este esenţa operelor sculptorului Constantin Brâncuşi de care este atât de ataşat. „Brâncuşi a ştiut să vorbească cu pietrele!”
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here