Invitație la olimpiadă pentru elevii pasionați de informatică

1543

Vești bune pentru elevii de gimnaziu și liceu pasionați de informatică. În acest an școlar, Olimpiada de Informatică se va organiza sub coordonarea Societății pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI). Competiția va avea trei etape, în urma cărora vor fi selectate loturile reprezentative ale României pentru competițiile internaționale.

Inițiativa organizării Olimpiadei Societății pentru Excelență și Performanță în Informatică (OSEPI) a venit din dorința de a asigura continuitatea reprezentării României la competițiile internaționale și îmbunătățirea palmaresului României. ,,Fiind preocupați de soarta învățământului românesc de performanță în informatică, după eforturi organizatorice deosebite, după lansarea unui concurs online de antrenament, InfoPro, pus la dispoziție pentru ca toți elevii din România să-și poată continua pregătirea individuală a venit și momentul anunțului mult așteptat: în acest an se va organiza Olimpiada de informatică, numită Olimpiada Societății pentru Excelență și Performanță în Informatică (OSEPI). Comunitatea noastră s-a organizat și a înființat Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică – SEPI. Unul dintre scopurile principale ale SEPI este organizarea unei competiții la nivel național în concordanță cu regulamentul olimpiadei de informatică, cu etapă județeană, națională și etapă pentru selectarea loturilor naționale. SEPI de asemenea urmărește să asigure continuitatea reprezentării României la competițiile internaționale și îmbunătățirea palmaresului României, care a demonstrat de-a lungul timpului că este în topul primelor națiuni ale lumii, ocupând în prezent locul 4 în clasamentul numărului de medalii obținute la Olimpiada Internațională. Aceste obiective sunt avute în vedere atunci când situații precum cea pe care o traversăm în prezent fac imposibil ca activitățile să se desfășoare ca în anii precedenți. Demersurile SEPI au fost aduse la cunoștința Ministerului Educației”, au anunțat organizatorii. Potrivit regulamentului competiției, participarea este individuală. Elevii pot participa atât la gimnaziu, cât și la liceu, doar la clasa la care sunt înscriși în anul școlar curent, exceptând clasa a V-a, la care pot participa și elevi din clasele primare. Înscrierea elevilor la OSEPI se face de către școli. Fiecare școală va transmite un formular (www.sepi.ro/static/formular_inscriere.xlsx) completat cu elevii pe care dorește să-i înscrie la competiție. Formularul trebuie transmis pe adresa inscriere.scoli@sepi.ro, până cel târziu vineri, 19 februarie 2021. ,,Se recomandă ca fiecare școală să se încadreze în numărul total de participanți la etapa județeană din anul anterior. În cazul în care acest număr este semnificativ depășit și Societatea consideră că baza materială (serverele de concurs) nu poate susține numărul de participanți, școala va fi înștiințată pentru reducerea numărului de înscriși”, se precizează în regulament. Până cel târziu luni, 22 februarie 2021, lista elevilor înscriși va fi publicată pe site-ul SEPI. După publicarea elevilor înscriși, colaboratorii SEPI din fiecare județ vor verifica și valida la nivelul județului lista celor înscriși. Această validare se va realiza până vineri, 26 februarie 2021. Lista validată a concurenților va fi publicată până pe 28 februarie 2021.

Etapele olimpiadei
În perioada 6 – 7 martie 2021 (sâmbătă și duminică), concurenții vor putea participa la o sesiune de antrenament pe platforma de concurs. Etapa județeană se va desfășura în perioada 12-14 martie, pentru clasele de liceu, respectiv 19-21 martie, pentru clasele de gimnaziu. La gimnaziu, durata de desfășurare a probei este de 3 ore și va consta din 2 probleme de natură algoritmică. Punctajul maxim este de 200 de puncte. Nu se acordă puncte din oficiu. La liceu, durata de desfășurare a probei este de 4 ore și va consta din 3 probleme de natură algoritmică. Punctajul maxim este de 300 de puncte. Nu se acordă puncte din oficiu. Lista concurenților calificați la etapa națională va fi publicată pe site-ul SEPI până la data de 20 martie 2021 la liceu și 27 martie 2021 la gimnaziu. Etapa națională se va desfășura în perioada 6 – 11 aprilie 2021 și va consta într-o singură probă de concurs, atât pentru clasele de liceu, cât și pentru cele de gimnaziu. Proba constă din trei probleme de natură algoritmică. Durata probei este de 4 ore. Toți concurenții elevi de liceu calificați la etapa națională pot participa la selecția lotului național de seniori, iar concurenții elevi de gimnaziu calificați la etapa națională pot participa la selecția lotului național de juniori. Selecția pentru lotul de seniori constă din două probe de concurs, iar cea pentru lotul de juniori constă dintr-o singură probă de concurs. Fiecare probă de concurs este formată din câte trei probleme de natură algoritmică. Durata probelor este de 5 ore pentru seniori și 4 ore pentru juniori. Concurenții elevi de gimnaziu pot solicita participarea la selecția lotului național de seniori, caz în care nu vor mai putea participa la selecția lotului național de juniori. Datele și orele de desfășurare ale tuturor probelor vor fi comunicate din timp pe site-ul Societății. În urma cumulării punctajelor de la cele două probe ale selecției lotului național de seniori, primii 30 de concurenți formează lotul național de seniori. Pe baza rezultatelor selecției lotului național de juniori, primii 20 de concurenți formează lotul național de juniori. Lista membrilor loturilor de juniori și seniori va fi publicată pe site-ul Societății până la 15 aprilie 2021. La cele două secțiuni ale lotului național se vor susține câte trei baraje de selecție. Punctajele obținute în urma cumulării rezultatelor de la fiecare dintre cele 3 probe de baraj asigură clasamentul pe fiecare secțiune. Aceste clasamente vor stabili reprezentanții României la fiecare competiție internațională. Barajele se desfășoară în perioada 23 – 29 aprilie 2021.
ROXANA LUPU

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here