Întrebări frecvente despre testul Babeș-Papanicolau

1062

Cum te pregătești pentru testul Babeș-Papanicolau? Sensibilitatea testului Babeș-Papanicolau înseamnă că pe cât de eficient este, pe atât de mult îi poate afecta acuratețea rezultatelor comportamentul individual înainte de efectuarea acestuia.
Pentru a nu afecta recoltarea celulelor de pe col și pentru a asigura că acestea pot dezvălui informațiile necesare la analiză, este recomandată evitarea următoarelor lucruri înainte cu 1-2 zile de efectuarea testului: spălăturile vaginale; utilizarea tampoanelor; folosirea unor creme vaginale, supozitoare sau substanțe medicamentoase cu utilizare intra-vaginală (sau nu, dar care afectează zona respectivă); activitatea sexuală.
Poți face testul Babeș-Papanicolau în perioada ciclului menstrual? Răspunsul este NU. Cel mai recomandat este ca testul să nu fie efectuat în perioada menstruației. Ba mai mult, perioada optimă pentru a face testul este între a 10-a și a 20-a zi după prima zi a ultimei menstruații.
Ce înseamnă rezultate anormale ale Testului Babeș-Papanicolau?
Rezultatele anormale ale testului Babeș-Papanicolau nu înseamnă automat cancer. Colul uterin este sensibil, iar de cele mai multe ori există un rezultat anormal reflectă doar o problemă ce necesită atenție și tratament. Este foarte important ca toate celulele anormale astfel descoperite să fie tratate, pentru a preveni dezvoltarea lor și ulterior apariția cancerului de col uterin. Dacă rezultatul tău reflectă prezența unor celule anormale, discută cu medicul tău ginecolog care sunt pașii următori de urmat.
Care sunt, totuși, pașii următori în cazul rezultatelor anormale ale testului în general?
Dacă rezultatele testului Babeș-Papanicolau sunt neclare sau indică o modificare mică a celulelor colului uterin, atunci medicul tău ginecolog probabil că îți va recomanda să repeți testul pentru siguranță și certitudine și/sau să completezi cu următoarele investigații: Test HPV (sau Tipaj viral HPV); CINtec PLUS; examen al secreției vaginale.
Însă dacă testul indică modificări majore la nivelul celulelor colului, medicul tău îți va recomanda teste sau investigații suplimentare. Acestea pot include:
* Colposcopia: medicul folosește un instrument numit colposcop pentru a vedea în detaliu celulele vaginului și ale colului uterin;
* Chiuretajul endocervical: medicul va lua un eșantion de celule din canalul endocervical cu un mic instrument în formă de lingură, numit chiuretă;
* Biopsia (în general de la nivelul leziunii identificate la colposcopie): medicul prelevează un mic eșantion de țesut cervical. Eșantionul este trimis la un laborator pentru a fi studiat la microscop.
Rezultatele acestor teste îl vor ajuta pe medicul tău ginecolog să decidă asupra diagnosticului și a tratamentului ce trebuie urmat.
Material informativ realizat de dr. Dana Popescu, medic primar obstetrică-ginecologie, cu competențe în ecografie și colposcopie, angajat în cadrul Secției Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here