Întâlniri de taină, la vârf

310

Şi acum, după atâta vreme, nu m-am convins de necesitatea întâlnirii, anul trecut, imediat după alegerile parlamentare – câştigate detaşat de USL – la Palatul din Dealul Cotrocenilor dintre Guvernatorul Traian Băsescu, rămas cu oarece prerogative prezidenţiale, primul ministru, Victor Ponta, şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

S-a semnat un Pact Băsescu-Ponta, asupra căruia am mari rezerve. Şi totuşi, deşi nemulţumit, mi-a mers la inimă o remarcă a premierului Ponta: „Ştiam că nu-l va respecta, dar, în ceea ce mă priveşte, eu îl respect!” Este şi acesta un semn de iubire faţă de alegători, faţă de poporul care, nu neapărat, a votat USL. Deşi mulţi dintre votanţi au fost clar anti-Băsescu. Fie şi aşa, cu nerespectarea înţelegerii de către o singură parte, întâlnirea este benefică. Nu dă prea bine în interiorul României, dar ca imagine externă are avantajele sale.
De ce să fim adepţii formulei negativiste cu: „Întărâtă-i drace, că şi mie-mi place!” Cu care eu, unul, nu sunt deacord. Deşi este „o formulă agreată de Traian Băsescu şi acoliţii lui”, cum afirmă şi argumentează publicistul Lucian Avramescu. Mai alaltăieri noapte se spune că acelaşi Traian Băsescu, la iniţiativa sa, le-a făcut o vizită liderilor USL – Crin Antonescu – la Senat, unde acesta-i Preşedinte -, fiind de faţă primul ministru Victor Ponta şi Valeriu Zgonea, Preşedintele Camerei Deputaţilor.
Nici nu are importanţă că Administraţia Prezidenţială a dezminţit întâlnirea de taină. Pe un motiv ilar că, vezi Doamne, preşedintele nu a avut pe agenda sa o asemenea întâlnire. Revenind la Valeriu Zgonea, şi domnia sa a comis o mică ilegalitate. A trimis la Cotroceni proiectul legii privind statutul parlamentarilor. Sunt greşeli mărunte, de parcurs. Se zice că acolo s-ar fi făcut vorbire despre reducerea mandatului Guvernatorului Traian Băsescu, iar primul ministru, Victor Ponta, şi Crin Antonescu, preşedintele Senatului, au confirmat. Ideea merită discutată. Cea cu organizarea alegerilor prezidenţiale în luna mai a anului viitor, mai ales că s-ar suprapune peste data alegerilor pentru Parlamentul European. Şi, se înţelege, s-ar face o economie de fonduri.
De-o fi una, de-o fi alta, cum spune poetul, bucuroşi le-om duce toate, de e pace de-i război. Şi cum de războaie între palate ne-am cam săturat, nu-i mai bine să se înfiripe dialogul?
Până una alta, Guvernul Ponta lucrează. Bugetul, aşa cum este proiectul, există şi va fi dezbătut în comisiile parlamentare de buget-finanţe, apoi amendat de firava opoziţie şi se va trece la vot. Aşa zisele taxe şi impozite pentru terenurile agricole şi ce mai au ţăranii ori fermierii prin curţi mie mi se par că susţin dezvoltarea agriculturii, fiind mai mici. Ne vom convinge, pe termen lung sunt extrem de avantajoase. L-am urmărit atent pe ministrul Agriulturii, Daniel Constantin, şi m-a convins.
Ion Predoşanu
P.S. De data aceasta, Traian Băsescu nu mai sperie pe nimeni. Ba chiar aş afirma că el e niţel speriat de perspectiva inadecvării la speranţele poporului (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here