În plină epidemie de rujeolă, DSP Gorj face apel la părinți să-și vaccineze copiii

738

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj face apel către toți părinții care au copii ce nu au fost vaccinați împotriva rujeolei, să meargă la medicul de familie pentru a le fi administrat vaccinul ROR, ser care protejează copilul de trei boli: rujeolă, oreon și rubeolă. DSP Gorj are pe stoc suficiente doze de vaccin pentru imunizarea copiilor.

Doar vaccinarea protejează copilul împotriva rujeolei și a complicațiilor sale, fiind o boală gravă, o boală care poate duce chiar la deces. În cadrul campaniei de imunizare sunt mobilizați medici de familie, medici pediatri, medici școlari, asistenți medicali și moașe, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, etc.
Fiecare copil merită o șansă la viață sănătoasă, iar vaccinarea reprezintă un pas esențial pentru atingerea acestui obiectiv, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Vaccinarea s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție a unor boli infecțioase cu un impact negativ major asupra sănătății publice.

Măsuri pentru limitarea extinderii epidemiei de rujeolă
Ministerul Sănătăţii, împreună cu experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ai Institutului Național de Sănătate Publică, ai Societăţii Naționale de Medicina Familiei și ai UNICEF, a elaborat şi a pus în practică un plan de măsuri privind limitarea extinderii epidemiei de rujeolă.
Prima măsură este coborârea vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR la 9 luni, în conformitate cu prevederile internaționale privind acțiunile întreprinse în caz de epidemie și cu prevederile caracteristicilor produsului, deoarece principala caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează și copiii cu vârsta sub un an (rata incidenţei este de 68,8/100.000). De aceea, copiii vaccinați mai devreme conform acestei prevederi vor fi apoi imunizați conform Programului Național de Imunizare la vârsta de 12 luni și la vârsta de cinci ani.
De asemenea, recomandarea experţilor OMS este de a realiza cât mai repede recuperarea copiilor din grupa de vârstă sub cinci ani care nu au nicio doză de vaccin și a copiilor din grupa de vârstă 5-9 ani care nu au două doze de vaccin ROR conform Calendarului Naţional de Vaccinare.
Pentru punerea în practică a acestor măsuri, medicii de familie au început catagrafierea copiilor eligibili între 9 luni şi 9 ani complet nevaccinaţi cu ROR şi pe cei cu vârsta între 5 şi 9 ani care au o singură doză de vaccin. În plus, acolo unde este posibil, asistenții comunitari și mediatorii sanitari au început deja convocarea copiilor la cabinete.
Stocurile de vaccin ROR sunt suficiente în acest moment, atât pentru vaccinările suplimentare, cât şi pentru cele la termen.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here