Ilegalităţi crase, sub ochii IŞJ! – Directorul Şcolii Generale Stejari, înlocuit la catedră de femeia de serviciu

546

maturateConstantin Cărăşel, numit director al Şcolii Generale nr.1 Stejari, în urmă cu doi ani, urmându-l în funcţie pe socrul său, activ membru PDL, este considerat o adevărată pacoste de către cadrele didactice ale unităţii de învăţământ. Pe lângă faptul că îşi petrecea cea mai mare parte a timpului din programul de lucru, plătit de IŞJ, pe la Târgu-Jiu, învăţătorul-manager al şcolii îşi lăsă şi în locul său o persoană neavizată pentru a-l suplini la catedră. Astfel, până la sesizările ajunse la IŞJ Gorj, directorul Cărăşel era înlocuit de femeia de serviciu a şcolii, Elena Ghimpău, fapt consemnat şi în scris de unul dintre profesorii şcolii.

Institutorul Constantin Cărăşel a ,,aterizat” în Şcoala Generală Nr.1 Stejari în septembrie 2010, asta ca urmare a comasării şcolilor primare Băceşti(unde acesta a prestat ca şi învăţător) şi Şcoala Primară Nr.2 Stejari. La 1 septembrie, înainte cu câteva zile de deschiderea anului şcolar 2010-2011, inspectorul şcolar Ion Andrei, care răspunde de acest sector, a fost cel care a adus decizia de numire în postul de director al şcolii a lui Cărăşel, chiar dacă respectivul învăţător nici măcar, la ora respectivă, nu avea ore în această unitate. Pentru că decizia de numire era ilegală atâta timp Cărăşel nu presta ore la această unitate şcolară, s-a luat decizia de la vârful IŞJ Gorj, fără consultarea primarului Ştefan Lupu, să se comaseze cele două unităţi de învăţământ pentru a i se face catedră şi ,,domnului viitor director”. Edilul local a fost împotrivă, dar deoarece este liberal, nu a avut nici un cuvânt de spus pentru a modifica vrerea IŞJ Gorj, instituţie ,,portocalizată”, nici în ce priveşte numirea lui Cărăşel, nici în ce priveşte comasarea.

De ce atâtea eforturi pentru un învăţător?!

Am încercat să ne explicăm de ce conducerea unui Inspectorat Judeţean de Învăţământ, şi un inspector de zonă, se dau atâta peste cap tabelpentru a pune un învăţător în fruntea unei şcoli. Am aflat însă în scurt timp, că la Stejari posturile de directori se moştenesc, fostul ocupant al postului la Şcoala Stejari fiind socrul actualului director şi totodată fostul diriginte al actualului prefect de Gorj, Liviu Andrei. Respectivul este un cunoscut pedelist în zona Stejari iar ginerele său, un lipitor de afişe pentru PDL. Ca urmare a acestor ,,calităţi”, socrului şi ginerelui său li s-au asigurat pârghiile necesare pentru a conduce învăţământul de la nivelul comunei Stejari, Şcoala Nr.1 fiind cu personalitate juridică, celelalte unităţi de învăţământ de pe raza localităţii fiind structurile acesteia.

Activitate de manager, din start cu ilegalităţi

Mandatul de director al lui Constantin Cărăşel a debutat la fel ca şi promovarea sa pe funcţie, într-o lipsă totală de transparenţă a actului managerial. Cărăşel conduce singur, separându-se total de colectivul didactic care îi este, în totalitate, împotriva sa. Directorul are însă o altă strategie, în loc să-şi apropie dascălii şcolii, acesta şi-a tras de partea sa personalul nedidactic al unităţii şcolare. Mai exact ce a făcut: i-a mărit norma de lucru a îngrijitoarei Nicoliţa Deaconescu de la o jumătate la normă întreagă, contrar legii; iar cealaltă îngrijitoare, Elena Ghimpău, a fost “promovată” la catedră fiind considerată omul de încredere al directorului, femeia de serviciu fiind lăsată în locul lui ori de câte ori acesta trebuia să plece din timpul programului de lucru. În paralel, directorul, beneficiar al unor puteri depline în şcoală, începe să conducă unitatea în mod dictatorial, dascălii acuzându-l de jigniri repetate. Un astfel de incident s-a petrecut chiar în una dintre şedinţele Consiliului Profesoral când dascălii participanţi au fost jigniţi de director deoarece aceştia s-au arătat împotriva menţinerii unui post de educatoare de la Şcoala Băceşti care fusese înfiinţat ilegal de către acesta.

Plecări repetate lunar, din timpul programului

Directorul şcolii este acuzat că până în decembrie 2011, până s-a făcut o sesizare la IŞJ Gorj, pleca lunar în mod repetat de la Şcoală pentru a ajunge la Târgu-Jiu. Potrivit delegaţiilor depuse de acesta la Primăria Stejari, Cărăşel avea cam 10 deplasări pe lună la Târgu-Jiu, pentru a ajunge la instanţa de judecată sau la Inspectoratul Şcolar Gorj. Pentru aceste deplasări ,,în interes de serviciu”, Cărăşel era plătit evident, şi chiar de două ori în acelaşi timp. O dată lua banii de la catedră deşi nu îşi efectua orele, fiind plecat, aşa cum rezultă din delegaţii, şi a doua, încasa şi banii pe decontarea delegaţilor. Cam 600 de lei lunar lua Cărăşel în plus la salariu numai pentru aceste deplasări care se puteau evita, la instanţă întâmpinările puteau fi trimise prin poştă, nefiind necesară prezenţa sa. Să nu uităm că, directorul este un absolvent al Facultăţii de Drept, care cunoaşte legea, la fel cum cunoaşte şi lacunele acesteia.

Contabilă angajată de domn’ director, preşedinte de comisie

Directorul Cărăşel continuă seria ilegalităţilor şi la capitolul angajări noi. Acesta a încadrat de la începutul anului şcolar o contabilă, încălcând legea prin faptul că s-a pus singur preşedinte al comisiei de evaluare a candidaţilor înscrişi la concurs. Acesta nu a solicitat IŞJ Gorj, trimiterea unor persoane avizate pentru a face parte din comisia respectivă. Astfel o angajează pe unica persoană care a solicitat postul probabil cântărind cunoştinţele noii salariate din ochi. Ca să îşi acopere spatele, şi lipsa de cunoştinţe în domeniu, directorul şi-a completat comisia ad-hoc cu unul dintre prietenii săi, secretarul Primăriei Căpreni, şi cu unul dintre angajaţii aceleiaşi primării care a spus că avea studii superioare.

Decizii de încadrare, după bunul plac

Deciziile de încadrare ale profesorilor Vasile Deaconescu şi Mirela Deaconescu, au fost date după bunul plac al directorului, îl acuză cei doi, ,,juristul” şcolii considerând că actele în cauză au efect retroactiv. Pentru a înţelege mai bine, apelăm la un exemplu: Vasile Deaconescu primeşte decizia de încadrare în data de 6.10.2011 cu numărul 1/20.02.2010, adică cu un an mai târziu, care îl încadra cu 1.01.2010. La data respectivă, Cărăşel nici nu era director. De asemenea, în data de 6.01.2012 profesorul Deaconescu primeşte o altă decizie cu numărul 3/23.12.2011 care culmea intră în vigoare 1.12.2011. În cazul Mirelei Deaconescu în 6.10.2011 i se dă decizia nr.1/20.02.2010 prin care este încadrată cu data de 20.02.2010. În aceiaşi dată, profesoarei i se eliberează o altă decizie, comunicată abia în decembrie 2011 care intra în vigoare cu 1 septembrie 2011. Ambii profesori i-au făcut directorului plângeri penale şi civile.

Însuşire de foloase necuvenite

Dascălii şcolii îl acuză pe director că acesta îşi plăteşte singur indemnizaţie de conducere în procent de 28%, plus indemnizaţie de dirigenţie de 10%, contrar legii. El mai este şi degrevat de ore, spun aceiaşi, deşi predă în învăţământul primar fiind vorba de 6 ore pe săptămână în sumă de 700 de lei pe lună. Acest lucru a fost posibil şi cu concursul IŞJ Gorj care, anul trecut, i-a aprobat acest lucru, contrar legii iar anul acesta, sesizând greşeala făcută anul trecut, nu i-au mai acordat aprobarea. Directorul Cărăşel a avut grijă şi de soţia sa, pe care a angajat-o ca şi suplinitor, timp de două luni, la Şcoala Piscoiu, plătind-o drept învăţător calificat.

IŞJ Gorj îşi acoperă protejatul

În ciuda acestor nereguli transmise în scris şi la IŞJ Gorj, Comisia de Audit trimisă de această instituţie la şcoala din Stejari a încercat din răsputeri nu să descopere ilegalităţile ci să le acopere. Mai mult, printr-o adresă a IŞJ Gorj se afirmă că directorului nu i-ar fi efectuat orele la clasă, deoarece nu există o sesizare în acest sens a părinţilor, la nivelul şcolii. Există în schimb mărturia profesorului Ion Bălă, dată în faţa inspectorului Ion Andrei, de care nu s-a ţinut cont. Declaraţia lui Bălă confirmă faptul că îngrijitoarea a fost sunată de director pentru a intra la oră în locul lui. Femeia de serviciu Elena Ghimpău a şi recunoscut acest lucru în faţa cadrelor didactice dar nici asta nu a avut valoare pentru şefimea IŞJ Gorj care îl ţine în braţe, în continuare, pe Cărăşel. Deşi directorul Cărăşel nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere la acuzaţiile care i se aduc în scris şi la IŞJ Gorj, menţionăm însă una dintre lozincile uzitate de managerul şcolii din Stejari: ,,nu are treabă măgarul de unde beau oile apă”.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here