Iazurile piscicole, verificate de Garda de Mediu Gorj

247

Comisarii Gărzii de Mediu Gorj au desfăşurat în cursul lunii trecute o serie de controale la 12 firme din judeţul nostru, tematica fiind exploatarea agregatelor minerale, control dispus de Garda Naţională de Mediu Bucureşti.

Gheorghe Sanda, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Gorj, spune că încă din anii 2009-2010 o serie de firme au solicitat construirea unor iazuri piscicole, iar de atunci şi până în prezent acestea nu au fost finalizate. „Temerea noastră e că la cele 12 firme pe care noi le-am verificat pe tematica de exploatarea de agregate minerale, şi care au primit avize în urmă cu câţiva ani pentru amenajarea unor iazuri piscicole, acestea din urmă nici nu vor fi vreodată finalizate şi nici nu vor avea destinaţia pentru care au primit aviz. În prezent, din acestea se exploatează balast, iar noi nu putem face nimic, nici măcar să-i amendăm pentru că totul se desfăşoară legal. Există riscul ca, în câţiva ani, să rămână gropi de circa un hectar pline cu apă de ploaie, şi care niciodată nu vor fi transformate în iazuri piscicole”, a precizat Sanda.
Conform acestuia, legislaţia actuală permite agenţilor economici să exploateze de fapt balast pe locul unde trebuiau să se afle iazurile pline cu peşti, iar atâta timp cât legea permite, administratorii firmelor invocă motive financiare pentru a-şi finaliza iazurile.
„Săptămâna viitoare avem o întâlnire la Comisariatul Naţional al Gărzii de Mediu unde o să pun problema de prevenire a acestui fenomen de exploatare a agregatelor minerale sub formă de iazuri piscicole. Din câte ştiu, astfel de controale s-au făcut şi în alte judeţe, însă nu cunosc rezultatul colegilor”, a mai spus comisarul-şef al Gărzii de Mediu Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here