Gorjul, în STUDIUL ORO: Peste 20% din populaţia adultă a României, afectată de obezitate

487

21,3% dintre românii cu vârsta peste 18 ani suferă de obezitate, arată rezultatele Studiului epidemiologic ORO de prevalenţă a obezităţii şi a factorilor de risc ai obezităţii în populaţia adultă din România. Cercetarea a inclus un eşantion de aproximativ 2100 de persoane adulte, din opt centre regionale: Bihor, Bucureşti, Cluj, Galaţi, Gorj, Iaşi, Suceava, Timiş. Eşantionul analizat în Studiul ORO a fost reprezentativ statistic pentru populaţia adultă din România.

Studiul ORO, demarat în vara anului 2014, a fost derulat de o echipă de opt investigatori români, medici cu specialitatea de diabet, nutriţie şi boli metabolice, coordonată de către Conf. Univ. Dr. Gabriela Roman. Conform analizei, rata obezităţii creşte odată cu vârsta, astfel că în timp ce la adulţii de până în 39 de ani obezitatea este prezentă la 9,9% dintre aceştia, procentul creşte la 30,1% la grupa de vârstă 40-59 ani şi ajunge la 41,6% la persoanele peste 60 ani.

Rezultatele Studiului ORO confirmă datele obţinute din studii anterioare
Conform datelor studiului, se asociază cu obezitatea: consumul a mai mult de trei mese pe zi, bogate cantitativ; mesele consistente după ora 21.00; consumul unor cantităţi mari de alimente la interval mai mic de o oră faţă de masa precedentă; mese noaptea; consumul de untură, consumul alimentelor prăjite; sedentarismul; număr scăzut de ore de somn.
Rezultatele analizei arată complexitatea factorilor care determină obezitatea. Astfel, anumite elemente ale stilului de viaţă pot asigura protecţie împotriva apariţiei supra-greutăţii sau obezităţii: număr crescut de zile de activitate fizică moderată sau intensă/ săptămână; un program de alimentaţie ordonat cu trei mese / zi, cantităţi moderate; consum regulat de peşte, legume şi fructe; consum de ulei de măsline;
Studiul ORO a relevat totodată o prevalenţă mai ridicată, atât a obezităţii, cât şi a supraponderii în rândul persoanelor de sex masculin, în comparaţie cu cele de sex feminin.
Obezitatea afectează 23% dintre bărbaţi, faţă de 20.3% dintre femei, iar supraponderea, 41,6% dintre bărbaţi comparativ cu 24.7% dintre femei. Există şi diferenţe regionale: în Banat, Crişana şi Transilvania procentul obezităţii este de 18,8%, faţă de Moldova, unde procentul este de 23,8%. În Oltenia şi Muntenia, prevalenţa obezităţii este aceeaşi cu cea înregistrată la nivel naţional, 21.3%.
În ceea ce priveşte rata supraponderii, tot în Moldova este şi procentul cel mai mare de persoane cu supragreutate, 33,4%, media pe ţară fiind de 31,1%. În Banat, Crişana şi Transilvania, prevalenţa supraponderii este de 28%, în timp ce în Oltenia şi Muntenia, de 32.2%.

971 de gorjeni suferă de obezitate
Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, pe parcursul anului trecut au intrat în evidenţă 393 de obezi. “Anul trecut erau în evidenţă 857 de obezi; au intrat în evidenţă 393 şi au ieşit 279. La sfârşitul anului au rămas în evidenţă 971 de persoane suferinde de obezitate”, a confirmat purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Tratamentul obezităţii constă în reducerea excesului de greutate printr-un regim; atunci când obezitatea este provocată de o boală, aceasta trebuie să fie tratată. Indiferent de situaţie, obezilor li se recomandă să consulte un specialist înainte de a începe o cură de slăbire.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here