Gorjul, împărţit între PSD şi PNL

144

DeschidereÎn lipsa Partidului Conservator, Uniunea Social Liberală de la Gorj, şi-a împărţit deja virtual primăriile de la nivelul judeţului, urmând ca în această săptămână documentul în sine, adică lista cuprinzând, nominal, cele 30 de primării ale PNL şi cele 40 ale PSD unde aceste partide îşi vor pune candidatul la fotoliul de primar, să fie parafată în cadrul unei înţelegeri interne. Conform înţelegerilor finalizate însă săptămâna trecută, PSD-ul va avea 35 de primării unde această formaţiune politică are deja primari, plus două primării PDL, plus alte două de la PNG şi, posibil, Primăria Săcelu.

 

 

PNL-ul va avea, din start, cele 13 primării unde partidul are primari de această culoare politică, două primării PNG şi 14 primării PDL. Ultima primărie care va intra sub umbrela PNL este Primăria Novaci(pe care o vor lua de la liberali, conservatorii, dacă Ilie Petrescu acceptă USL-ul Total).

La nivelul judeţului Gorj, în urma alegerilor locale din 2008 şi a celor de la Turburea, cauzate de decesul neaşteptat al edilului PNL, PSD-ul are 35 de primării, PNL-ul are 13, PNG-ul are 4, Forţa Democrată are 1, Partidul Conservator 1 şi PDL-ul 16. În USL Gorj au intrat astfel, din start, cele 35 de primării social-democrate, cele 13 liberale şi Primăria Novaci, datorită conservatorilor. Astfel, practic, USL Gorj deţine în portofoliu 49 de primării din cele 70 existente la nivelul judeţului. Potrivit protocolului USL, partidele care compun Uniunea au însă prioritate în a-şi susţine candidatul, acolo unde au primării de culoarea lor politică.

Împărţirea, pe bază de analize

“Săptămâna aceasta s-au făcut analize la nivel de PNL şi la nivel de PSD privind primăriile din judeţ. Abia în cursul acestei săptămâni vom stabili însă exact cui va reveni fiecare primărie. PC-ul nu este inclus în împărţirea localităţilor”, a declarat liberalul Dian Popescu, copreşedintele USL Gorj. Astfel, până cel târziu joi, potrivit celor susţinute de Dian Popescu, atât liberalii cât şi pesediştii se vor consulta pe listele cu primării din judeţ, urmând să se parafeze exact în IMG_3228următoarele zile care primării vor reveni PSD-ului şi care PNL-ului. Până atunci însă Dian face public faptul că PNL-ul va avea 30 de candidaţi liberali la 30 de primării din judeţ. Este vorba despre primăriile liberale de la Scoarţa, Târgu-Cărbuneşti, Turceni, Bumbeşti-Jiu, Runcu, Stejari, Samarineşti, Aninoasa, Ciuperceni, Câlnic, Muşeteşti, Drăguţeşti, Polovragi. Tot liberalii vor avea candidat la două primării PNG, probabil la Ioneşti şi Dragoteşti, deoarece Teleştiul şi Arcaniul, restul primăriilor PNG, sunt dorite de PSD. Tot liberalii îşi vor stabili primari la 14 primării PDL şi la Primăria Novaci, unde actualul edil conservator Pantelimon Todea nu ar mai dori să candideze pentru un nou mandat.

PSD-ul vrea Tismana şi Ţicleniul

Dacă la PNL lucrurile sunt cât de cât clare, putând să existe mici schimburi între cele două partide la capitolul Primăria Săcelu-Primăria Novaci, pentru PSD lucrurile sunt mult mai clare. PSD-ul va avea cele 35 de primării social-democrate, plus două primării PNG, posibil Arcani şi Teleşti, Primăria Săcelu dorită de vicele Puiu Diaconescu, şi două primării PDL, Tismana şi Ţicleniul. Dian Popescu nu exclude însă schimburi între cele două partide de genul primărie PNL care va avea însă candidat PSD. “Noi ne-am înţeles să împărţim munca în două, momentan între PSD şi PNL. Dacă PC-ul se răzgândeşte mai vedem şi cu dânşii. Oricum eu nu am luat în calcul aici procentul de zero la sută din acest sondaj de opinie atât de controversat”, a declarat Dian Popescu. Tot liderul PNL Gorj susţine că va ceda o primărie PNL dacă va primi o alta PSD la schimb, singura chestiune care rămâne bătută în cuie fiind raportul de 40 la 30.

Dian: “Nu este o împărţire virtuală”

Dian susţine, de asemenea, că după împărţirea pe listă nimic nu va fi virtual, de săptămâna viitoare ambele partide putând să stabilească cine vor fi candidaţii în localităţile care le revin pe împărţirea 40-30. Dian demonstrează astfel că USL Gorj intră în linie dreaptă în ceea ce priveşte pregătirile de alegeri. S-au parafat aproape toate protocoalele locale, s-a făcut împărţirea primăriilor şi se stabilesc candidaţii.

Petrescu: “Nu mă deranjează împărţirea”

Şeful PC Gorj, Ilie Petrescu, susţine însă că împărţirea între cele două partide nu l-ar afecta deloc. Mai mult, conservatorul susţine că împărţirea făcută de Gorjeanul, pe baza declaraţiilor politicienilor implicaţi, ar fi corectă, PSD-ul dorind de mult Ţicleniul şi Tismana, primăria Săcelu dar şi cea de la Novaci, ultima pentru directorul de la “Doina Gorjului”, Gheorghe Porumbel, şi primăriile de la Arcani şi Teleşti. “Nu mă afectează deloc faptul că, deocamdată, împărţirea va fi între PSD şi PNL. Eu nu pot să discut, vom vedea ce se va întâmpla. Eu nu comentez deloc, deoarece, deocamdată, poziţia PC-ului este de respectare a protocolului”, a declarat Petrescu.

Morega: “USL-ul nu va depăşi în Gorj 35 de primării”

Deputatul UNPR Gorj, Dan Morega, susţine că împărţeala făcută între cele două partide din USL Gorj nu înseamnă că acestea vor şi câştiga în localităţile unde vor avea candidaţi. “Este problema lor internă a USL-ului această împărţire, le urez succes dar cu siguranţă ei nu vor câştiga mai mult de 35 de primării cât are acum PSD-ul. Nu vor avea nici cât deţin în prezent adică 49 de primării. Asta pentru că UNPR-ul vizează să aibă între 10-12 primării, PDL-ul între 18-20, şi mai câştigă şi alte partide una sau două primării”, a declarat Morega.

Daviţoiu: “USL nu are nicio şansă să câştige ce şi-a propus”

Nicolae Daviţoiu, preşedintele PDL Târgu-Jiu, susţine şi el că pretenţiile USL Gorj sunt foarte mari, dându-i pe de o parte dreptate lui Dan Morega. “Cam 35 de primării cred şi eu că va obţine USL-ul la Gorj. În rest noi vrem 20-22, UNPR-ul 8-10, şi mai mult şi alte partide care şi-au propus să obţină primării. Vom vedea”, a declarat pedelistul Daviţoiu. Colegul de partid al acestuia, deputatul Constantin Severus Militaru susţine şi el că USL Gorj nu va obţine ce şi-a propus la alegerile locale de anul viitor. Militaru crede că USL Gorj va avea mai puţine primării decât portofoliul deţinut de PSD şi PNL în prezent, în judeţul Gorj. “Este foarte greu la momentul actual să spui câte primării va obţine USL-ul la Gorj. Dacă e să ne luăm după sondajele lor ar trebui să obţină 60 dar eu cred că vor avea sub 49. Dacă iau 35 va fi un mare eşec pentru USL Gorj, dar până atunci va fi o luptă foarte grea care va trebui să fie purtată de toate partidele”, a conchis Militaru.

Popeangă: “Nu vom lua sub 50 de primării”

Social-democratul Vasile Popeangă este însă optimist că USL Gorj va obţine măcar 50 de primării dacă nu mult mai mult la nivel judeţean. “Eu vreau să îi asigur pe cei din actuala Coaliţie că USL-ul nu va lua sub 50 de primării în Gorj, spre neliniştea celor de la Putere. Iar ce gândesc ei(n.r. ce de la PDL şi UNPR) sunt nişte vise ale lor, îşi încurajează de fapt electoratul. De altfel, cei de la UNPR, nu ştiu, se bazează pe nişte primari care niciodată nu vor candida la ei, în timp ce, cei de la PDL nu ştiu că unii primari de la ei vor la USL. Suntem în tratative avansate cu unii dintre aceşti primari”, a declarat deputatul PSD. “Dânşii ar trebui să realizeze că primarii în funcţii pleacă cu un avantaj în alegeri, având în vedere sistemul de vot din primul tur aşa încât îi îndemn pe cei de la PDL şi UNPR să nu mizeze pe actualii primari PSD şi PNL, în funcţii, pentru că îi vor dezamăgi profund. În ce îi priveşte pe ceilalţi primari care fac parte din alte partide şi care şi-au anunţat candidatura la UNPR, le transmit că este posibil peste 90% să candideze pe listele USL-ului”, a completat Popeangă. Deputatul a menţionat, de asemenea, că îi înştiinţează pe cei din actuala Coaliţie “că orice vor încerca cu instituţiile statului să îi discrediteze pe actualii primari nu vor avea nicio şansă pentru că timpul rămas nu le mai permite ca acţiunile lor să fie credibile”, a declarat Popeangă care susţine că programul USL ar stabili ca abia după data de 15 octombrie să înceapă negocierile pentru împărţirea localităţilor.

Anamaria Stoica

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here