Gorjenii pot beneficia de servicii stomatologice decontate de CJAS la 35 de cabinete

316

Din acest an, asiguraţii din judeţul nostru au la dispoziţie 35 de cabinete stomatologice unde pot beneficia de peste douăzeci de proceduri medicale decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj. Pentru a beneficia de servicii medicale de medicină dentară, asiguraţii trebuie să se adreseze furnizorilor de servicii medicale de medicină dentară aflaţi în relaţii contractuale cu CJAS Gorj.
Potrivit legislaţiei în vigoare, asiguraţii de până la 18 ani, precum şi beneficiarii unor legi speciale – veterani de război, văduve de război, persoane persecutate pe criterii politice, etnice sau rasiale, revoluţionari, au dreptul la aproximativ 40 de servicii stomatologice gratuite, printre care se numără consultaţii, tratamentul cariei simple, extracţii sau anestezii. Casa de Asigurări de Sănătate nu decontează chiuretajul alveolar şi tratamentul hemoragiei, dacă aceste proceduri au fost făcute în aceeaşi şedinţă în care medicul a extras dintele respectiv.
Asiguraţii de peste 18 ani beneficiază de 13 servicii stomatologice gratuite, printre care tratamentul hemoragiei şi alveolitei, tratamentul parodontitelor sau reparaţia protezelor şi de 7 servicii decontate în proporţie de 60%, cum sunt, spre exemplu, extracţiile sau proteza acrilică.
De asemenea, beneficiarii de legi speciale şi persoanele majore au dreptul la reparaţia protezei acrilice o dată pe an, în contul asigurării obligatorii la Sănătate. Casa de Asigurări de Sănătate decontează integral procedura de sigilare a unui dinte o dată la doi ani, pentru copii şi beneficiari de legi speciale.

Neasiguraţii, trataţi la urgenţe
Pacienţii neasiguraţi beneficiază de următoarele servicii la medic, dacă sunt urgenţe medicale: pansament calmant/drenaj endodontic, tratamentul paradontitelor apicale cu anestezie prin infiltraţie, tratamentul afecţiunilor parodonţiului cu anestezie prin infiltraţie, chiuretaj alveolar şi tratamentul hemoragiei, reducerea luxaţiei articulaţiei temporo-mandibulare, reparaţie/rebazare proteză, reparaţie aparat ortodontic. Pacienţii neasiguraţi vor suporta integral costurile radiografiilor dentare recomandate de medic, precum şi costurile tratamentului.
La nivelul judeţului nostru, 35 de medici stomatologi sunt în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj, lista completă a acestora fiind disponibilă şi pe pagina de internet a instituţiei.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here