Garda de Mediu investighează poluarea de la Rovinari

182

Picture 015Poluarea cu zgură produsă week-end-ul trecut pe raza oraşului Rovinari şi a localităţilor adiacente a intrat în atenţia comisarilor de mediu. Dacă este găsită vinovată, conducerea Complexului Energetic Rovinari riscă o sancţiune chiar şi de până la 60.000 de lei.

Instalaţia de umectare de la Complexul Energetic Rovinari a fost ieri verificată de către o echipă a comisarilor Gărzii de Mediu Gorj pentru a se stabili dacă aceasta este cauza poluării cu zgură care a afectat nu numai oraşul Rovinari zilele trecute. Datorită intensificării vântului, zgura s-a ridicat şi cenuşa din depozit a acoperit oraşul şi satul Moi, gradul de poluare al aerului fiind destul de ridicat.

Potrivit lui Ovidiu Ilie, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Gorj, o echipă de comisari s-a deplasat la Rovinari în zilele de duminică şi luni. „Am fost şi duminică la Complexul Rovinari însă nu am avut cu cine să luăm legătura, cu nici măcar un reprezentant al Complexului. Urmează să întocmim raportul şi să stabilim dacă poluarea s-a produs din vina Complexului pentru că nu a fost respectată cet-iasi-12-pro-image-coptehnologia de mediu, sau accidental. Dacă se face vinovată, conducerea Complexului riscă o amendă cuprinsă între 30.000 şi 60.000 de lei”, a declarat Ovidiu Ilie.

9 primării sancţionate

Săptămâna trecută, activitatea Gărzii de Mediu Gorj a fost una fructoasă, de menţionat fiind cele 30 de controale efectuate la tot atâtea primării din judeţ. Comisarul-şef al Gărzii de Mediu a spus că aceste controale s-au efectuat pentru verificarea măsurilor dispuse la controalele anterioare. „Deoarece mai multe primării nu puseseră în vigoare măsurile dispuse de noi la controalele de acum circa două săptămâni, am trecut la aplicarea de amenzi. Sancţionate contravenţional au fost nouă primării din judeţ, fiecare primind câte 15.000 de lei”, a precizat Ovidiu Ilie.

Primăriile sancţionate sunt Hurezani, Teleşti, Câlnic, Samarineşti, Mătăsari, Borăscu, Turceni, Schela, Licurici. Motivele sancţionării au fost depozitarea necontrolată de deşeuri în cele două localităţi şi pentru nedeţinerea unui sistem de colectare, transport şi eliminare a deşeurilor.

O altă amendă a fost aplicată unei obşti din comuna Schela tot pentru nerespectarea măsurilor dispuse la un control anterior, valoarea amenzii a fost de 50.000 de lei.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here