FNME sub presiune, manifestanţii răriţi

389

Un număr de circa 500 de membri ai Federației Naționale Mine Energie au protestat, sâmbătă la prânz, în centrul municipiului, împotriva conducerii Complexului Energetic Oltenia, manifestanții cerând de mai multe ori demisia lui Laurențiu Ciurel, mai ales după ce acesta a anunțat că 200 de ortaci ar urma să devină paznici. Sindicaliștii spun că nu au fost consultați și nu agreează o astfel de decizie, dorința lor fiind de a negocia cu administrația, lucru care pare imposibil pentru moment.

DSC_0379Inițial, organizatorii anunțau participarea a cel puțin 1000 de persoane, însă numărul redus al celor prezenți a fost explicat de liderii sindicali prin “presiunile” exercitate de administrație asupra membrilor de sindicat, în cursul săptămânii oficiali ai CE Oltenia anunțând că 200 de angajați vor deveni paznici la exploatările miniere, în condițiile DSC_0407în care producătorul de energie are deja contracte încheiate cu firme de pază. Participanții la miting au criticat decizia administrației și l-au huiduit, în lipsă, pe managerul privat Laurențiu Ciurel, precum și pe alți directori din conducerea CE Oltenia, demisia fiind cerută pe parcursul protestului și pentru președintele Consiliului Județean, Ion DSC_0421Călinoiu, vicepreședinte al PSD la nivel central, un susținător al măsurilor administrative luate în ultimii doi ani de șefii complexului energetic.
DSC_0410Lideri sindicali și simpli mineri participanți la miting au luat cuvântul la microfon, printre cei care s-au adresat mulțimii fiind și secretarul general al FNME, Ion Feurdean, care l-a criticat pe premierul Victor Ponta, deputat de Târgu Jiu, pentru că nu se implică în a stopa “abuzurile” actualei administrații a CE Oltenia. Protestatarii au purtat cu ei pancarte pe care scria “Ne-am pierdut răbdarea”, “Fără concedieri în Complexul Energetic Oltenia”, “Stop implicării administrației în sindicate”, de cele mai multe ori sindicaliștii scandând ”Demisia”, “Hoții” și “Unitate”.

Şi alte proteste..
Protestul de sâmbătă este organizat la circa o lună după ce FNME a pichetat timp de mai multe zile sediul Diviziei Miniere din cadrul CE Oltenia, din centrul municipiului Târgu Jiu, la unul dintre mitingurile de atunci făcându-și apariția și managerul privat Laurențiu Ciurel, pe care sindicaliștii l-au huiduit și au fost la un pas să îl linșeze dacă nu ar fi fost evacuat la timp de jandarmi și de doi tineri care îi asigurau paza personală. Liderul sindical Dumitru Pârvulescu, vicepreședinte al FNME, a declarat, la finalul acțiunii de sâmbătă, că sindicatele vor organiza și alte proteste mai puternice în perioada următoare în cazul în care administrația nu le recunoaște dreptul de negociere și nu le cheamă la dialog, mai ales că sunt semnatare ale Contractului Colectiv de Muncă din CE Oltenia.
Managerul privat Laurențiu Ciurel a declarat până acum de mai multe ori că nu are ce discuții să poarte cu cei de la FNME atâta timp cât mulți dintre membrii federației au migrat la un alt sindicat nou, fondat de Ion Rușeț, fost prim-vicepreședinte al FNME și considerat, în prezent, un apropiat al administrației CE Oltenia. Federația Națională Mine Energie îl are ca președinte pe Marin Condescu, însă acesta nu s-a mai implicat în activitatea sindicală după ce s-a retras și din fruntea clubului Pandurii Târgu Jiu, mișcarea sindicală divizându-se în cadrul CE Oltenia și în contextul în care managerul privat Laurențiu Ciurel nu a chemat FNME la nici un fel de dialog. Administrația pregătește în prezent o reorganizare a personalului, iar sindicaliștii din FNME reproșează conducerii CE Oltenia că ia aceste decizii fără a le consulta, singurul dialog avut de administrație cu sindicatele fiind cele cu sindicatele conduse de Ion Rușeț, care nu sunt însă semnatare ale Contractului Colectiv de Muncă.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here