Firmă de transport persoane din Turceni, amendată cu 60.000 lei

348

Amenzi de aproape un miliard de lei vechi! Acesta este bilanţul după numai patru zile de controale efectuate de către reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj la mai multe societăţi din judeţul nostru.

ITM Gorj a desfăşurat în numai patru zile mai multe acţiuni de îndrumare, prevenţie şi control în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Astfel, inspectorii din cadrul Serviciului Control Relaţii de Muncă au efectuat 20 controale, din care 19 pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare.
“A fost depistat un angajator care presta activitate cu trei persoane fără forme legale de angajare.
A fost aplicată în acest sens o sancţiune pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 60.000 lei. Angajatorul depistat cu munca la negru desfăşura activitate în oraşul Turceni, domeniul de activitate fiind transport persoane. În total, au mai fost aplicate sancţiuni la alţi patru angajatori, valoarea totală a amenzilor aplicate de inspectorii de la Relaţii de Muncă fiind de 86.000 lei”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt al ITM Gorj.
Sancţiunile contravenţionale aplicate de inspectorii ITM Gorj au fost pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/2003, republicată, H.G. nr. 500/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii, neînmânarea unui exemplar din contractul individual de muncă, salariatului anterior începerii activităţii, nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal, nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor.

13.000 lei, amenzi pe SSM
Alte şase amenzi contravenţionale în valoare de 13.000 lei au fost aplicate pentru cinci angajatori din judeţul nostru, în urma efectuării unor controale privind respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Neconformităţile pentru care inspectorii Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă (SSM) din cadrul ITM Gorj au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here