Europarlamentar: Vom cere ca viitorul Pact Ecologic European să sprijine cu prioritate regiunile miniere

957

Siegfried Mureșan, vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European, susține că România are nevoie de sprijin financiar și logistic din partea UE pentru sprijinirea regiunilor miniere.
Sprijinul este necesar pentru ca până în 2050 Uniunea să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră. Mureșan atrage atenția că în România există regiuni carbonifere, precum Valea Jiului și Oltenia, pentru care tranziția se va face cu mare greutate.
„România se numără printre țările membre care vor avea nevoie de sprijin financiar și logistic suplimentar din partea Uniunii Europene pentru a atinge aceste obiective. Avem regiuni carbonifere, precum Valea Jiului și Oltenia, pentru care tranziția se va face cu mare greutate. Soluția propusă de Comisia Europeană este adoptarea unui Mecanism pentru o Tranziție Echitabilă, estimat la aproximativ 100 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Scopul lui este sprijinirea regiunilor europene pentru care tranziția economică implică eforturi mai mari. Consider că acest mecanism trebuie să sprijine cu prioritate tocmai regiunile miniere carbonifere”, susține europarlamentarul PNL.
Și președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, susținea că România ar trebui să solicite fonduri europene pentru înlocuirea cărbunelui și pentru reconversie industrială.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here