Enigma SRL şi enigmele sale!

1130

Nu ştiu cum se face, dar povestea adevărată cu firma ENIGMA, din Târgu Jiu, mi s-ar fi părut neverosimilă. Dacă nu întâlneam, din fericire gazetărească şi nefericire personală a angajaţilor numitei firme, oameni năpăstuiţi de patronul acesteia.

Un patron botezat de ei „bozgor”, fără a fi ungur – cum aveam să mă lămuresc – ci doar rău. Pur şi simplu. Ce-i drept, tuturor angajaţilor le vorbeşte frumos şi civilizat. Numai că-i stoarce de vlagă şi-i plăteşte ca şi cum ar fi lucrători la adunat de prune!
Să luăm, de exemplu, cazul unui şofer. Plătit numai cu 11 milioane de lei vechi. Din care i se opresc, lunar, pe ştat ori pe lângă ştat 150 de lei. Cum ar veni, un milion şi jumătate de lei vechi. De ce? Pentru garanţia camionului cu care distribuie marfa. Iar dacă, după trei ani de slugărit, omului i se scârbeşte şi pleacă, normal, banii reţinuţi ilegal – pe post de garanţie – ar trebui să-i fie înapoiaţi. Nici vorbă de aşa ceva.
Toţi angajaţii sunt obligaţi de patronul firmei ENIGMA să ajungă la serviciu cu un sfert de oră înainte de ora 7,00. Deci la 6,45! Şi dacă sunt cazuri şi necazuri cu transportul în comun, cu grădiniţa şi un angajat întârzie 5)cinci!) minute după ora 6,45, atunci i se taie ziua de muncă. Şi aici nu se lucrează opt ore, cum prevede legea! Ci atâta cât este nevoie, cei mai mulţi terminându-şi treburile pe la ora 22 din noapte. Aşa că un şofer care îndeplineşte şi funcţia de gestionar al mărfurilor pe care le distribuie e plătit cu doar 1.100 de lei. Adică, unsprezece milioane de lei vechi. Brut. Cu naveta, la care se mai adaugă zilele de muncă tăiate în cazul întârzierilor iată că şoferul nu mai rămâne la leafă cu mai nimic în buzunar. Başca faptul că aici – la ENIGMA SRL – nu se dau concedii deloc. Nici dacă trudeşti de cinci ani bătuţi pe muchie.
Într-una din zile, patronul le spune angajaţilor că a doua zi urmează să vină o inspecţie de la ITM Gorj. I-a învăţat să spună că încep lucrul la ora 9,00, şi nu la 6,45 cum se-ntâmplă în realitate. Unul dintre angajaţii întrebaţi, la întâmplare, de cei de la ITM a spus adevărul. S-a băgat patronul şi l-a corectat: „Nu-i adevărat, veniţi toţi la ora 9 fix!” Curajosul cu pricina a replicat: „Bine, dacă aşa spuneţi dumneavoastră, vom veni de la ora 9,00 începând de mâine!”
ITM-ul a plecat, situaţia a rămas la fel ca mai înainte. Iar respectivul vorbăreţ şi neascultător care avusese curajul să spună adevărul a fost sfătuit să-şi dea demisia. Ceea ce n-a făcut! Şi toţi salariaţii SC ENIGMA SRL au trecute pe cărţile de muncă salariile minim pe economie.
Ce-i drept, actuala lege a muncii este „creaţia” minţilor creţe ale guvernanţilor PDL, de pe vremea Cabinetelor Boc I-VI. Credeţi că s-a schimbat cumva ceva? ITM Gorj are aceleaşi metehne, de parca-ar fi mână-n mână cu patronii! Enigmele ENIGMEI ar fi cazul a fi analizate de Corpul de Control al primului ministru, Victor Ponta, şi nu de obedienţii de la ITM Gorj!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here