Ecaterina Teodoroiu, pe bancnota de 20 de lei

743

Banca Națională a României va pune în circulație o nouă bancnotă pe care va apărea chipul Ecaterinei Teodoroiu. Bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei. Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote românești și se regăsește printre cele aflate în circulație în zona euro.
Bancnota ar fi trebuit să fie lansată anul trecut, dar evenimentul a fost amânat pentru 2021. Anunțul a fost făcut pe o rețea de socializare de europarlamentarul Corina Crețu. „Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării”, a scris politicianul.
Imaginea eroinei consolidează egalitatea de gen, devenind astfel prima femeie pe o bancnotă românească. Iar valoarea o va face să fie cea mai circulată bancnotă în susținerea personalităților feminine. Născută Cătălina Vasile Toderoiu, la 14 ianuarie 1894, la Vădeni, în județul Gorj, Ecaterina Teodoroiu a fost o cercetașă și participantă la Primul Război Mondial. A murit în data de 22 august 1917, atunci când avea doar 23 de ani, la sfârșitul bătăliei de la Mărășești, luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here