Doctoriţa Braia, vizată de ancheta administrativă din Spitalul Judeţean

201

DeschidereReprezentanţii Spitalului Judeţean Gorj caută potenţialii vinovaţi ai dramei petrecute ieri dimineaţă în incinta secţiei ORL, din cadrul unităţii medicale. Totul după ce o adolescentă de 17 ani din Slivileşti a murit subit după o un tratament injectabil repetat în zilele de spitalizare.

Doctoriţa Carmen Braia, specialist ORL, care era de altfel medicul curant al Ralucăi Tulic, este şi ea vizată de ancheta care bate pasul pe loc în lipsa necropsiei. Deocamdată, părinţii îndureraţi ai fetei nu au depus o plângere la Colegiul Medicilor Gorj pentru a învinui personalul secţiei ORL de culpă medicală.

Spitalul Judeţean Târgu-Jiu s-a transformat ieri într-o oală sub presiune după ce la primele ore ale dimineţii o fată în vârstă de 17 ani a decedat subit fără a mai putea fi salvată de medici. Raluca Mădălina Tulic se internase la începutul săptămânii în spital pentru a i se face o banală operaţie de amigdalită. Fata a fost pusă sub tratament injectabil, cu ampicilină, urmând ca miercuri să i se facă operaţia. La ultima injecţie însă, deşi i s-au mai administrat astfel de injecţii în cursul ultimelor zile, fetei i s-a făcut rău. La scurt timp a decedat, deşi medicii au încercat să o resusciteze peste o oră. Fata a fost declarată decedată puţin înainte de ora 6.00 dimineaţa.

Necropsia clarifică ancheta

IMG_6407Decesul subit al adolescentei Raluca Tulic, elevă în ultimul an de liceu la Colegiul Tehnic Motru, survenit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a constituit apoi principalul motiv al declanşării unei anchete administrative la nivelul unităţii spitaliceşti. „Am demarat o anchetă administrativă. Ne-am autosesizat în cazul decesului tinerei de 17 ani şi, conform procedurii, am demarat ancheta administrativă”, a anunţat Gheorghe Neaţă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, care a menţionat că doctorul specialist ORL, Carmen Braia, era medicul curant al pacientei. Conform declaraţiei directorului Gheorghe Neaţă cauzele decesului încă nu pot fi precizate, verdictul putând fi stabilit abia după necropsie. „Necropsia se face după cel puţin 24 de ore de la deces. Aşteptăm să se pronunţe medicul legist”, a spus Neaţă. Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a ţinut să infirme zvonurile potrivit cărora nu ar fi existat oxigen pe secţia de ORL, acolo unde a decedat tânăra de 17 ani. „Speculaţii privind lipsa oxigenului nu sunt adevărate. Infirm informaţia potrivit căreia nu era oxigen la ORL”, a declarat Gheorghe Neaţă.

Colegiul Medicilor Gorj, în stand-by

Conducerea Colegiului Medicilor Gorj susţine că nu a demarat încă o anchetă în cazul tinerei decedate, ieri, în Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, întrucât nu s-a primit nicio plângere în acest sens. De altfel, Colegiul nu se poate autosesiza decât dacă în urma necropsiei rezultă că decesul a survenit în urma neglijenţei medicului sau din cauze medicale. Ana Băleanu, preşedinta Colegiului Medicilor Gorj a declarat astfel că nimeni nu a depus nicio plângere în cazul decesului adolescentei. „Deocamdată nu am demarat nicio anchetă pentru că nu avem nicio plângere. În astfel de cazuri, părinţii, în mod deosebit, sunt cei care pot depune plângere, dar până acum nu au făcut-o”, a precizat Ana Băleanu. De altfel, Colegiul Medicilor se poate autosesiza doar după necropsia cadavrului, dacă medicul legist stabileşte că a fost vorba despre o culpă medicală. „La necropsie se stabileşte că a fost vorba despre neglijenţă sau cauze medicale. În funcţie de ce decide medicul legist, vom şti dacă ne autosesizăm. Necropsia se face după minim 24 de ore de la deces”, a explicat şi preşedinta Băleanu.

Drama familiei Tulic

Veniţi să îşi susţină copila la spital înainte de operaţie, părinţii Ralucăi Tulic au fost anunţaţi că fiica lor a decedat subit. Tatăl fetei, angajat la Cariera Mătăsari, şi mama casnică au fost dărâmaţi când au văzut că singurul copil care le-a mai rămas a decedat pe neaşteptate. Familia Tulic domiciliată în comuna Slivileşti, sat Niculeşti, a mai avut un fiu, care s-a înecat în urmă cu aproape trei ani de zile şi a decedat tot la vârsta de 17 ani. Acesta a murit înecat într-un lac cu o apă nu prea adâncă. Părinţii sunt nevoiţi să aştepte cu cele necesare pentru înmormântare, deoarece abia după necropsie corpul Ralucăi va fi încredinţat familiei.

Minodora Sucea, Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here